Napisano 9 Kwiecień 201014 l Szukałem i nie znalazłem. Nie mogą zaznaczać obiektów. Mam tryb 3d v. i edytować i "bawić się" mogę tylko z box'em który zrobiłem. Lecz jeśli go odznaczę i zrobię kilka innych obj., a potem chcę zaznaczyć któryś nic nie działa. Bardzo proszę o pomoc.
Napisano 9 Kwiecień 201014 l Autor Dzięki Arnold ale tu chodzi o to że jak mam zaznaczony cube to nie mogę odznaczyć np. kamery.
Napisano 9 Kwiecień 201014 l odznaczyć kamery, czy ją zaznaczyć?? Bo jak zaznaczyć, to musisz przejść do object mode :D
Napisano 10 Kwiecień 201014 l Autor Przepraszam- zaznaczyć. Mam object mode i dalej nie działa. Jak stworzę np. nowy plane to on jest domyślnie zaznaczony i mogę z nim pracować ale nie mogę z powrotem zaznaczyć cube (ten który jest domyślnie przy włączeniu). Może moja wersja Blendera jest felerna. Spróbuję znaleźć inną na necie. //ściągnąłem... ... i nic. Edytowane 10 Kwiecień 201014 l przez pirx
Napisano 10 Kwiecień 201014 l Autor To że dopiero zaczynam nie oznacza że nie znam podstaw poruszania się w Blenderze. Mam zaznaczony lewy przycisk. //korzystam z tutków pani Anny Celarek Edytowane 11 Kwiecień 201014 l przez pirx
Napisano 11 Kwiecień 201014 l no to jeśli po kliknięciu prawym czy tam lewym na obiekt w object mode, on nie obrysowuje sie na różowo i za pomoca taba nie wchodzi w edit mode tego obiektu, to może to kwestia sterów bo blender średnio się z ati lubi ;) ostatnio też się spotkałem z przypadkiem w którym gosc twierdził ze nie dziala mu zaznaczanie, a okazało się ze mu się nie pokazywały manipulatory.ale ogólnie nigdy nie spotkałem sie z przypadkiem, ze nie działało zaznaczanie :) sorry ale wg mnie to raczej wina tego że "nie wiesz jak działa blender" po prostu prawdopodobnie gdzieś robisz błąd, wcześniej ci to działało ? ewentualnie spróbuj zmienić na prawy i sprawdź czy działa.
Napisano 11 Kwiecień 201014 l Autor Masz rację, nie mam pojęcia jak działa Blender bo kiedyś się do nie go zraziłem i zacząłem się uczyć 3ds max'a. Na starym komputerze miałem nVidie 4 i działało. No ale powalczę ze sterownikami, może coś znajdę. Wielkie dzięki Szczuro za dobre chęci ;) //Chyba znalazłem inny sposób! W otwartym oknie Outliner mogę zaznaczać interesujące mnie obiekty:) Edytowane 11 Kwiecień 201014 l przez pirx
Napisano 12 Kwiecień 201014 l outliner to jest jakieś rozwiązanie ale trochę słabe :/ bo przy dużej ilości obiektów jednak łatwiej coś kliknąć na scenie niż znaleźć w outlinerze. ale skoro mówisz, że na innym kompie działało (czyli zaznaczanie masz opanowanie ;) ) no to może jednak to wina blendera/sterów choć jak wcześniej pisałem nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, a trochę już siedzę na forach blendera :)
Napisano 13 Kwiecień 201014 l Autor Na razie mi wystarczy. A poza tym mam 3ds Max'a:) do grafiki i Questa do gier więc jak by co to obejdę się bez game engine w blenderze, o który mi chodzi. ;) Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Napisano 14 Kwiecień 201014 l ogólnie na obecnym etapie rozwoju GE blendera, słabo nadaje sie do czegokolwiek niż jakieś małe projekciki :) i nie wygląda na to żeby w przyszłości miało się to zmienić ;) lepiej zainteresować się innymi silnikami :)
Napisano 14 Kwiecień 201014 l Outliner jest dobry tylko trzeba umieć z niego korzystać. Np. Zamiast szukać nazwy obiektu Curve.395 lepiej włączyć widok tylko obiektów aktywnego layera i ilość jest dużo mniejsza. I oczyście trochę bardziej sensowne nazwy np. NewNewCurve.045 (to jest żart!!!).
Napisano 15 Kwiecień 201014 l Autor Dzięki.:) A tak na marginesie zna ktoś jakieś tutki do Questa oprócz tych firmowych (to już nie dla mnie tylko dla kumpla)?