maniom Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 Witam Mam następujący problem: chcę aby część renderowanego obiektu( np. jeden rog z kwadratu) stała się przezroczysta ale nie mam pojęcia jak to zrobić. Może da się zrobić jakiś obiekt przezroczysty, ktory by zasłaniał część obiektu będącego za nim ? Mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi
Lukasz_D Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 a moze pokazesz co tworzysz to doradzimy jakies rozwiazanie ? bo prawde mowiac nie bardzo kumam
maniom Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Coś takiego : Chce aby kawałek dymu znajdujący sie na zielonym budynku był jakby schowany za nim czyli musze wyciąć kawalek dymu ale właśnie jak
Lukasz_D Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 a jak stworzysz plane z takimi kolrami ściany i ustawisz przed zrodlem dymu ?
maniom Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 No właśnie nie bardzo bo to jest film i co chwile zmienia sie w nim minimalnie jasnosc i balans bieli wiec musial bym zmieniac kolor plane'a prawie że co klatke więc to niestety odpada
Lukasz_D Napisano 10 Kwiecień 2010 Napisano 10 Kwiecień 2010 no to ja nie pomoge ale ja bym myslal zeby zrobic to w ten sposob: wstawic jakis maly plane tam zeby on nie był widoczny na renderach a zeby czasteczki byly odbijany a nie przechodzily (ewentualnie pochlaniane)
maniom Napisano 10 Kwiecień 2010 Autor Napisano 10 Kwiecień 2010 Dokładnie o coś takiego mi chodzi tylko nie wiem jak to zrobić jakbyś miał jakiś pomysł to był bym baaardzo wdzięczny
Hynol Napisano 11 Kwiecień 2010 Napisano 11 Kwiecień 2010 Do tego służy obiekt typu matte shadow. Przepuszcza tło, ale nie przepuszcza obiektów 3d które są za nim.
maniom Napisano 11 Kwiecień 2010 Autor Napisano 11 Kwiecień 2010 Nałożylem na to plane, ustawiłem go jako matte shadow i nadal renderuje sie ten dym :/
Rekomendowane odpowiedzi