Napisano 17 Kwiecień 201015 l Witam. Problem do rozwiązania na dziś, to jak np. zrobić smooth na części bryły (nie na całości). Konkretnie chodzi mi TYLKO o boczną ścianę zaznaczoną na obrazku... Jeśli temat był to od razu przepraszam, ale szukałem i nie mogłem znaleźć. Pozdrawiam.
Napisano 17 Kwiecień 201015 l w edit poly/mesh w zakładce polygon masz smoothing group. Zaznaczasz wybrane polygony i przypisujesz im grupę.
Napisano 18 Kwiecień 201015 l Autor Cholera, jednak mi niewiele to pomogło, bo np. dla turbo smooth, podzielę sobie na grupy, ale tak czy siak wygładzi KAŻDĄ z grup. A teraz mam kłopot, bo wcześniej dałem smooth na bryle, teraz coś z niej wyextrudowałem i chce znowu dać smooth, ale tylko dla elementu wextrudowanego, a nie znowu całości, bo tam gdzie był wcześniej smooth zaczyna się robic po którymś razie strasznie zaje*ana siatka co mi nie specjalnie odpowiada. Próbowałem dać detach na wyextrudowany fragment i zrobiłem osobno smootha, później attach. Ale ale muszę teraz weldować ręcznie vertexy, a jest ich dość sporo. Rozumiecie mój problem? :p
Napisano 18 Kwiecień 201015 l w ustawianiach turbo smoth'a zaznacz 'smoothing group'. Jeśli dajesz Turbo smotha na ten obiekt co jest wyżej na screenie to nic dziwnego, że siatka jest zepsuta...
Napisano 20 Kwiecień 201015 l Autor Wiem co trzeba zaznaczyć żeby smoothing groups działało. Ale my się nadal nie rozumiemy. Nawet jeśli jakieś ściany nie są w żadnej grupie, to Turbo Smooth nadal traktuje je jakby jako 'grupę nie oznaczoną' i one tak czy siak podlegają smoothingowi. A ja chcę żeby jakaś konkretna grupa polygonów NIE BYŁA SMOOTHOWANA W OGÓLE. Dla pewności zrozumienia wrzucam screeny. Zaznaczona ściana jest w grupie, a reszta nie jest w żadnej. Jak widać WSZYSTKIE ściany zostały zesmoothowane (niezaznaczone zostały tylko potraktowane jako oddzielna grupa - co i tak nie ma znaczenia). I teraz chodzi mi o to, żeby to co zakreśliłem na czerwono NIE BYŁO SMOOTHOWANE - ma pozostać w kancie. Dzisiaj jestem na zajęciach z MAXa, podpytam prowadzącego, zobaczymy jeszcze co on na to. A co do tej bryły, to wrzuciłem wcześniej screena bez grzebania w siatce :) turbosmooth ładnie mi ją wygładził (siatka jest ładna i regularna), pisząc, że kolejnie smoothowanie robi mi bałagan chodziło mi o to że ta siatka zaczyna się BARDZO zagęszczać przy 3 smoothu (który nie jest mi potrzebny dla całości bryły, tylko dla wyextrudowanego fragmentu). smooth bryły -> extrude -> smooth bryły - i teraz na tym fragmencie wyextrudowanym jest 1x smooth, a na tym pierwotnym fragmencie 2x smooth. Ale to jest nieważne, skupmy się na tym co napisałem wyżej. EDIT: Tutaj zamieszczam jeszcze screena TEGO CO CHCĘ OSIĄGNĄĆ (smooth tylko na jednej ścianie): Edytowane 20 Kwiecień 201015 l przez mati-bor
Napisano 20 Kwiecień 201015 l Zaznacz wszystko daj auto smooth i będzie ok. Jeżeli jakieś wygładzanie przechodzi na ścianki które nie chcesz to możesz zmieniać kąt nachylenia wygładzanych płaszczyzn (tam gdzie pisze 45 przy auto smooth to ten kąt) i tym regulować zakresy wygładzania. Możesz jeszcze zaznaczyć to co chcesz wygładzić i dać Auto smooth a na pewno nie wygładzi ci tego obszaru tak, że przejdzie na inny, który nie chcesz.
Napisano 20 Kwiecień 201015 l Autor Dzięki za pomoc. Pan pokazał mi taki numer, że na edit poly nałożył modyfikator edit poly i w tym ostatnim nadał konkretnym polygonom kolejną grupę. I na to wszystko TurboSmooth + Smoothing Groups ofc. i działa idealnie - smoothuje tylko wybrane polygony, a reszta zostaje nietknięta w kancie. Sprytne ;)
Napisano 20 Kwiecień 201015 l Wykonałem coś na podobieństwo tego pierwszego modelu przekonwertowałem na editable poly zaznaczyłem poligony które chciałeś wygładzić, następnie kliknąłem okienko obok MSmooth i zaznaczyłem smoothing groups i wyszło zgodnie z celem. Myślę, że to najprostsze rozwiązanie. Bez nadawania grup poligonom i nakładania modyfikatorów. ;)
Napisano 20 Kwiecień 201015 l W Editable Poly jest jeszcze coś takiego jak "Crease" oraz "Weight" tuż pod opcją Create Shape From Selection. A tak poza tym: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=4384