Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Już wiele razy próbowałem zainstalować Blendera (raz tylko mi się udało to zrobić dobrze) i cały czas nie wiem co jest grane. Zawsze jest tak samo, czyli w czasie instalacji wszytko OK. a potem w czasie używania najpierw zamazują mi się wszystkie napisy na przyciskach, a potem zostają same "ramki" bez tekstu. Instalowałem już Blendera na wielu systemach i cały czas mam ten sam problem. Jest on od którejś tam aktualizacji. Teraz chcę zainstalować na Visie, ale nie wiem jak do tego się zabrać. Może ktoś coś pomóc?

• Odpowiedzi 15
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Być może masz problemy z kartą graficzną lub sterownikami do niej. Spróbuj wgrać jak najnowsze może problem zniknie. W najgorszym przypadku karta graficzna Ci siada, przegrzewa sie i z tąd artefakty na ekranie. Jeśli w innych aplikacjach lub grach wszystko jest ok to karta graficzna raczej jest ok. Na poczatek pobaw sie sterownikami.

Napisano

Sprawdzałes w konsoli czy nie ma tam jakiegoś info odnośnie błędów? Jeśli możesz załącz screena jak wygląda okno blendera kiedy zamazują sie przyciski.

Napisano

Też pierwsze słyszę o takim przypadku, Blendera na jakimkolwiek Windows "instaluje się" właściwie przez rozpakowanie pobranego z blender.org pliku *.zip do jakiegoś katalogu. Nic więcej, żadnych zależności w systemie czy wpisywania do rejestru.

Jeżeli tak nie zrobiłeś, to zrób.

Z Vistą na HP z Nvidią, na którym to instalowałem, nie miałem problemu, podobnie jak na "biurowych" komputerach ze standardową, zintegrowaną kartą graficzną Intela. Właściwie to nigdy nie miałem z tym problemu.

A jak dalej będziesz miał taki efekt, jaki opisujesz, to załącz jakiś zrzut ekranu, jakieś szczegóły n.t. sprzętu, bo bez konkretów to można sobie gdybać do rana :).

Napisano

Trochę to trwało, ale jakoś nie miałem czasu, aby usiąść na forum.

Tutaj jest zdjęcie jak to wygląda. Chodzi o brak tekstów na dole.

blender.jpg

A co do komputera to mam Viste na procku Intel Dual-Core, 2gb ramu i zintegrowaną kartę graficzną Mobile Intel® 965 Express Chipset Family.

Mam nadzieję, że to coś pomoże. W konsoli w czasie uruchamiania jak i pracy nie ma żadnych błędów. Wszystko jest O.K.

Napisano

Mnie przychodza do głowy dwie sprawy:

- co do karty - to ja na takiej samej karcie w sony vaio też miałem

różne cuda - problem był przede wszystkim z wyświetlaniem menu spod spacji.

Ale to było na Win7. U Ciebie z menu jest wszystko ok ?

- czy jak zmienisz język interfejsu na ang.- jest to samo ?

pozdrawiam,

Mariusz.

Napisano

Jak zmienię na angielski (a raczej wrócę do ustawień fabrycznych) to wszystko jest prawie ok.

Jedyne co zostaje to opóźnienie przy tekstach i "odkrywanie" obrazka jakiegoś w tle. Tak to wygląda:

blender2.jpg

Napisano

Trzeba było od razu pisać że nie masz prawdziwej karty graficznej tylko jakiś układ Intela. Generalnie jak chcesz działać w OpenGL to nVidia, ewentualnie Ati/Amd. Wszystkie inne wynalazki mają sterowniki które po prostu nadają się tylko do przeglądania internetu. W tym przypadku wygląda jakby były problemy z buforowaniem lub brak jakiegoś rozszerzenia. Jeśli jeszcze nie próbowałeś najnowszych sterowników to zrób to. Koniec końców jednak chyba będziesz musiał kupić prawdziwą kartę. Nawet używana albo tania za 200 PLN będzie lepsza od tego czegoś.

Napisano

No a myślałem, że Blender jest dobrym programem. No trudno, innej karty nie będę kupował, po prostu zrezygnuje z tego "programu". To nie może być wina karty bo na tym kompie działały tez takie programy jak After Effects CS3, 3ds Max czy Maya i wszystko było ok. Tak więc to wina programu. Dzięki za pomoc.

Napisano

Właściwie to taniej by Ci wyszło kupić nową kartę, chyba, że zakupiłeś już jakiś program z wymienionych wyżej.

Napisano
No a myślałem, że Blender jest dobrym programem. No trudno, innej karty nie będę kupował, po prostu zrezygnuje z tego "programu". To nie może być wina karty bo na tym kompie działały tez takie programy jak After Effects CS3, 3ds Max czy Maya i wszystko było ok. Tak więc to wina programu. Dzięki za pomoc.

Czytaj co napisałem bo teraz to pier...

Napisano

Nie mogę dokupić nowej karty, bo pracuję na laptopie, na którym nie da się zmienić karty. Dlatego to rozwiązanie nie wchodzi zupełnie w rachubę.

Napisano
Nie mogę dokupić nowej karty, bo pracuję na laptopie, na którym nie da się zmienić karty. Dlatego to rozwiązanie nie wchodzi zupełnie w rachubę.

Dobra trochę przegiąłem. Praca na laptopie wogóle jest ciężka w 3D - powinno mieć się prawdziwy komputer. Blender działa dobrze. Sterownik działa źle.

Napisano
Jak zmienię na angielski (a raczej wrócę do ustawień fabrycznych) to wszystko jest prawie ok.

Jedyne co zostaje to opóźnienie przy tekstach i "odkrywanie" obrazka jakiegoś w tle. Tak to wygląda:

No to masz dokładnie tak jak było na tym moim Vaio - ja sie poddałem :)

Ale jedno co moge polecić to przesiadka na 2.5 tam chyba problemów nie miałem,

ale nie pamiętam dokładnie.

pozdrawiam,

Mariusz.