Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Max3D.pl

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Napisano

Cześć.. Pracuję przy editable poly, są to jakby dwa plane`y, płaskie. Chciałbym skopiować krawędź przez shift + move i nie daje rady. Ktoś kiedyś mówił mi że trzeba taki model "otworzyć" , jak mogę to zrobić?

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 810
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Kurde bele, jakos jasniej:) Bo przeciez jakakolwiek krawedz masz to zawsze z shiftem daje rade wyextrudowac. Jedyne co mi przychodzi do glowy to moze masz jakos wlaczony Constraints, albo Shift+RMB - Snaps Use axis Constraints?

Napisano

Przykład. Wykonaj sobie Boxa. Ten obiekt nie jest "otwarty". Usuń jedną ściankę. Ten obiekt jest już "otwarty". :) Jeśli teraz chwycisz za edge, które stanowiły cześć usuniętej ścianki to będziesz mógł je przeciągnąć z Shiftem.

----

Jeśli chcesz możesz sprowadzić obiekt do Editable Mesh i przeciągnąć krawędź z Shiftem, ale nie polecam chyba, że wiesz co robisz. :)

Split w Editable Poly dzieli wybrane Edge. To tak dla jasności.

Edytowane przez Wray

Napisano

O jejku. A co to za dziwna terminologia. "Otwarty" mesh nie ma nic wspólnego z tym że jego krawędzie będzie się dało kopiować (za to ma znaczenie dla na przykład booleana). To krawędź ma być "otwarta". Prościej - do każdej krawędzi w uproszczeniu mogą przylegać tylko dwa fejsy. Żeby można było kopiować a shiftem daną krawędź, może do niego przylegać tylko jeden fejs. To samo dotyczy grupy fejsów - powinno się na nich dać zaznaczyć border w trybie editable poly.

Napisano

Jeśli to komentarz do mojego przykładu to już śpieszę z odpowiedzią. :) To proste. Starałem się tak to opisać, aby przykład był zrozumiały dla osoby, która dopiero uczy się podstaw. Jeśli wczytasz się w "przykład" to dostrzeżesz, że jest tam jasno określone, co można przeciągnąć z Shiftem a co nie. Poza tym jest to również odpowiedź na pytanie, co oznacza "otworzyć model". Nie sądzę, aby Maestro miał problem z rozumieniem zastosowanej terminologii tym bardziej, że sam ją w pewien sposób narzucił zadając określone pytanie. Mimo wszystko dziękuje za komentarz. :)

Pozdrawiam,

Wray

Napisano

To był raczej komentarz do pytania początkowgo + tłumaczenie "po mojemu". Wiem że terminologia de facto została narzucona i ciężko by ją było zmieniać ;).

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.