Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Z Mentalem stawiam pierwsze kroki i zbytnio nie wiem co i jak. Kiedys cos sie robilo, ale malo pamietam.

Chodzi mi o utrzymanie efektu oswietlenia hdri w zamknietej scence. A dokladniej - chce by tylko na jednym z moich obiektow byla hdri, a pozostale maja nie odbierac tego oswietlenia, ale korzystac z oswietlenia w scence.

Problem nie bylby duzy, gdyby nie to ze chodzi o animacje. Jedyne co mi przychodzi do glowy to skomplikowac (duza scenka, duzo szczegółów, duzo swiatla) scenke - ale czy renderowanie takiej animacji nie zajmie kupe czasu?

Prosiłbym o jakies sugestie....

• Odpowiedzi 7
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

w opcjach materiału masz slot "environment" - tam możesz wstawić mapę HDRI.

Z dowolnego obiektu możesz również wykluczyć światła które mają na niego działać.

Napisano

podejrzewam że tak, nie byłem pewien, dlatego napisałem jeszcze o wykluczaniu obiektów ze światła. Może stworzyć światełko i wykluczyć wszystko poza tym jednym obiektem.

Napisano

Okej.. rozumiem.... Tylko mam taką zagwostkę....

Moja postać będzie widoczna z jednej strony tylko. Ale jak ją obuduję pomieszczeniem to hdri nawet nie dotrze do postaci...

Czyli utrzymanie hdri na jednym przedmiocie (postaci) tylko. Myslalem zeby otwozyc scenke ze strony niewidocznej dla kamery. Cale pomieszczenie bedzie badzo matowe, stonowane kolory.

Juz pokazuje o co chodzi.... na screenie jest moj material, z tylu plane, ale juz widac jak refleksuje (refleksy dalem na falloff). Im scenka wieksza, tym mniej efektu hdri a wiecej refleksow ze scenki. A chce utrzymac efekt hdri

bip1d.jpgbip2.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Napisano

chodzi o animacje.

czyli animacja :-)

W vrayu wystarczy odhaczyć w opcjach visible in reflection , ale jak jest w mentalu to nie wiem.

• Like 1
Napisano

No wlasnie vraya nie mam... Pozostaje postprodukcja, o ktorej jeszcze nic nie wiem:) Ale nie znaczy to ze nie chce wiedziec:) czas sie czegos nowego nauczyc

Thx z odpowiedzi:)