Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem ze stworzeniem w Vray mtl półprzeźroczystej tkaniny. W standard material służyła do tego opcja opacity, którą w tym przypadku zmniejszalem np do 70. A jak to uzyskać w vray?

• Odpowiedzi 13
  • Wyświetleń 5,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

Czytałem to, jednak tam przeźroczystość opisana jest tylko dla szkła, a co do tkanin to nie jestem pewien czy można ją regulować parametrem refract. Zrobiłem zasłony, które są za szybą z widoku z zewnątrz i poprzez zmiane jasności w refract nie bardzo to wychodzi.

Edytowane przez jarox

Napisano

Może pokaz render tej tkaniny to ktos powie co jest nie tak:P możesz użyc mapy opacity z dziurami, zapewne coś da ;]

Edytowane przez kakaku

Napisano
  • Autor

Ok. Daje wycinek rendera. Zasłony za szybą wyglądają jak 2 szyba a nie jak płotno lekko przeźroczyste.

[ATTACH]72150[/ATTACH]

W zbliżeniu :

[ATTACH]72151[/ATTACH]

Edytowane przez jarox

Napisano

daj blizsze ujecie (w tym nie zabardzo widac co odbija szyba a co jest zaslona) i pokaz ustawienia materialu przy okazji

Napisano
  • Autor

Zasłona to zwykły extrudowany spline. Z tyłu powinno prześwitywać okno a tworzą się jakieś kreski.

[ATTACH]72153[/ATTACH]

materiał:

[ATTACH]72154[/ATTACH]

Niewyraźnie widać, celowo musze zmniejszać jakość obrazu, żeby załączyło, choć i tak w pliku jest dużo lepsza jakośc niż wyświetla tutaj nie wiem dlaczego.

A co z materiałami Vray2sidedmtl? Stosuje się je do tego typu rzeczy?

Edytowane przez jarox

Napisano
  jarox napisał:

A co z materiałami Vray2sidedmtl? Stosuje się je do tego typu rzeczy?

I tu pies pogrzebany.

Napisano
  • Autor

Tylko jest jeden problem z tym materiałem Vray2sided. Bo i tak do każdego ze slotu muszę dać przeźroczysty materiał, dając defaultowy vray do front i back i regulując transluency nie uzyskuje przezroczystości. Pokaże inaczej: po lewej jest materiał, który chce uzyskać w vray (jest on standard z opacity np. 50) a po prawej vray mtl, z którym mam problem:

[ATTACH]72159[/ATTACH]

Edytowane przez jarox

Napisano

Ustaw IOR na 1,01. Albo nie zmieniaj wartości refract, tylko wstaw mapkę color albo color correct do slotu opacity vraymateriału i reguluj przezroczystość kolorem.

Napisano

Ale przecież Vraymtl też ma opacity więc w czym problem?

W standardzie operujesz (m.in.) za pomocą liczby lub mapy...

Vraymtl można sterować tylko za pomocą mapy. Jeśli na prawdę zależy Ci na

takim samym ujęciu materiału jak w standardzie to myślę, że wystarczyłoby

przygotować szarą mapę (np na 50% bieli i czerni) i powinno być tak samo jak w standardzie...

Poza tym stosując vray2sidemtl raczej nie wrzucałbym w slot back żadnego materiału. W transculency (czy jakoś tak :P) też bym nic nie wrzucał a bawiłbym się wartościami liczbowymi...

A do slotu front umieściłbym materiał który w slocie opacity miałby dziury (textura płótna, tkaniny)...

Napisano
  • Autor

Problem polegał na tym, że musiałbym mieć wiele map w skali szarości i regulacja byłaby troche czasochłonna aby osiągnąć zadowalającą przeźroczystość i mieć jednoczesny podgląd materiału. Na szczęście mapa color correction pozwala na łatwą manipulacje ustawieniami o czym zapomniałem. Materiału vray2sidemtl jeszcze nie stosowałem, podczas prób wykorzystam Twoje porady. Dzięki.

Edytowane przez jarox