Napisano 19 Czerwiec 201015 l Witam! tak jak w temacie. zaczalem sie interesowac wersja 2.5 ze wzgledu na wyglad i ogolnie chcia艂em obyc sie z ta wersja. bardzo mi sie spodobala aczkolwiek nie moge jeszcze dojsc do ladu niektorymi funkcjami.porobilem troche takich prostych rzeczy i postanowi艂em 偶e jednak wolalbym skonczy膰 moj projekt kwiatka w 2.49. I tu spotkala mnie niemila niespodzianka,poniewaz blender 2.49b nie jest w stanie otworzyc plik贸w 2.5 zapisanych przez ctrl+shift+s. gdy kilkam na plik 2.5 i otwieram w 2.49 od razu pojawia sie komunikat windowsa,ze aplikacja ulegla uszkodzeniu i zostanie zamknieta...czy to jest wada 2.5 i nic sie nei da z nia zrobic?-reinstal 2.49 tez nic nie dal
Napisano 19 Czerwiec 201015 l Trudno oczekiwa膰, aby projekty z wersji nowszej otwiera艂y si臋 w starszej. Zawsze mo偶esz wyeksportowa膰 model do .obj lub innego formatu i w ten spos贸b zaimportowa膰 do 2.49b.
Napisano 19 Czerwiec 201015 l Autor dla mnie to troche dziwne bo plik i tak jest w xxx.blend,wiec nie powinno to miec chyba znaczenia?
Napisano 19 Czerwiec 201015 l Nariox nie ma w tym nic dziwnego, program ma zmieniona architekture wiec sam format .blend posiada zmieniona architekture. Jak to bylo w jednej polskiej komedii "konia trzeba sprzedac, kombajn kupic, wodka w lodowce i mozna swiat doganiac" :D
Napisano 19 Czerwiec 201015 l Autor ok wiec pozostaje export do obj;) Edytowane 19 Czerwiec 201015 l przez nariox
Napisano 23 Czerwiec 201015 l przecie偶 si臋 otwiera ;/ (przynajmniej buildy z przed oko艂o miesi膮ca) ale og贸lnie blender jest kompatybilny w obie strony dzi臋ki jakiemu艣 tam RNA czy co艣 takiego. Wiadomo 偶e nie jak jest jaki艣 nowy ficzer to go nie odtworzy w ni偶szej wersji ale tak og贸lnie powinno hula膰 聽 EDIT:// w艂asnie sprawdzi艂em na najnowszym buildzie z graphicall i dzia艂a mo偶e spr贸buj zapisa膰 w innej wersji 2.5 Edytowane 23 Czerwiec 201015 l przez szczuro
Napisano 23 Czerwiec 201015 l Przy otwieraniu plik贸w blend z 2.5 w 2.49 pojawia si臋 komunikat w stylu "otwierasz plik 250,kluczowe informacje zostan膮 stracone, tak jak np. informacje o animacji, czy kontynuowa膰?" natomiast same modele nie s膮 w 偶aden spos贸b uszkadzane (tylko to faktyczne przetestowa艂em). Je偶eli blender 2.49 si臋 wyk艂ada na otwieraniu pliku 2.5... no mi si臋 to nie zdarzy艂o. Mo偶e co艣 jest nie tak zainstalowane. Mo偶e co艣 z buildami (masz oficjalnego czy z graficall'a?).
Napisano 26 Czerwiec 201015 l Autor Niestety mi blender 2.49 nie otwiera...pojawia sie od razu komunikat windowsowski ze aplikacja ulegla uszkodzeniu.raz tylko pojawil mi sie komunikat taki jak pisze shqoopoo,ale potem od razu komunikat windowsa wywalilo, szczuro sciagne inna wersje 2.5 tak jak mowisz i dam znac. pobieram alpha 2,zobaczymy;) 聽 EDIT: a wiec tak: jezeli otwieram plik zapisany w 2.49 przez 2.5,a potem modyfikuje go i zapisuje wersja 2.5 to wowczas blender 2.49 nie otwiera go.Natomiast jesli robie nowy plik w 2.5 i zapisuje,to 2.49 otwiera go z tym komunikat,ze cenne informacje moga zostac stracone. Edytowane 26 Czerwiec 201015 l przez nariox
Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto