3d_operator Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam, pytanie jak w temacie. Jak wzmocnić cień w vray light? Teraz jest ledwo widoczny, a chciałbym aby obiekt rzucał bardziej widoczny cień. Nigdzie nie znalazłem opcji gdzie mógłbym zmienić intensywnosć albo kolor cienia.
mirach Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 wzmocnic cien? moze poprostu zmiejsz jasnosc innych zrodel swiatla.
Mr_SAN Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Jeśli używasz vray light w kształcie "kuli" to w zależności od jej wielkości będziesz miał bardziej rozmyte lub zaostrzone cienie - na jakimś tutorialu to widziałem.
piko84 Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Ale kula da tylko rozmycie krawędzi lub nie. Nie zmieni to "ciemności" cienia. Rozwiązanie tak jak pisze mirach lub jeśli scena na to pozwoli można popróbować color mappingiem choć pierwsze rozwiązanie raczej lepsze. Co do zmiany koloru cienia to raczej przy standardowych światłach, w vray light chyba czegoś takiego nie ma. Zrób sobie directa prostokątnego i tam możesz się bawić
pressenter Napisano 21 Czerwiec 2010 Napisano 21 Czerwiec 2010 Witam, dodaj w render elements warstwę VrayShadow. Później, w trakcie kompozycji całości w PSie, wrzuć to jako nową warstwę z blondingiem Multiply lub Darken... coś w ten deseń. Steruj mocą poprzez ustawianie procentowe opacity warstwy. Pozdrawiam Szymon
3d_operator Napisano 25 Czerwiec 2010 Autor Napisano 25 Czerwiec 2010 Witam, dodaj w render elements warstwę VrayShadow. Później, w trakcie kompozycji całości w PSie, wrzuć to jako nową warstwę z blondingiem Multiply lub Darken... coś w ten deseń. Steruj mocą poprzez ustawianie procentowe opacity warstwy. Pozdrawiam Szymon Jak zrobiłem vrayshadow w render elements to tam gdzie były cienie jest jasno i odwrotnie. Można wyrenderować same cienie?
Rekomendowane odpowiedzi