Kr3tz Napisano 26 Czerwiec 2010 Napisano 26 Czerwiec 2010 (edytowane) Witam, Piszę do was w dość nietypowej sprawie; w kilku sytuacjach, na moim komputerze użycie "ń" powoduje zmianę czcionki- i to niezależnie od używanego dotychczas fonta. Z początku sądziłem, że problem dotyczy wyłącznie Rhinoceros'a, ale np. kopiując tekst w AQQ jest ta sama sytuacja: w AQQ nie stanowi to większego problemu, bo po wysłaniu wiadomości całość i tak jest w Arialu, ale w Rhinoceros'ie: to jest już denerwujący problem, bo cały command line mi się rozjeżdża i znalezienie konkretnej linijki tekstu jest czasochłonne (na screenie command line jest rozwinięty, ale w takim wypadku zajmowałby miejsce dla viewportów). Ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Macie jakieś pomysły, jak można by temu zaradzić? Edytowane 15 Lipiec 2010 przez Kr3tz
dac77 Napisano 14 Lipiec 2010 Napisano 14 Lipiec 2010 Myślę że problem nie leży ani w klawiaturze ani w myszce a tymbardziej nie w palcach a w ustawieniach systemu operacyjnego. Tutaj dochodzimy do problemu: Używasz MsDOSa czy NetBSD? Hmmm.. pewnie Windows sądząc po Rhinocerosie. Tylko jaki? Następny raz napisz taką podstawową informację. Tak, wiem, straszny ze mnie... Może sprawdź czy masz na pasku taką klawiaturkę i czy tam masz ustawione jakieś skróty do zmiany localizacji. Potem ewentualnie sprawdź czy czcionka ustawiona w stylu ma napewno polskie znaki, gdyż system może podstawiać je jeśli są niedostępne. Tak mi się wydaje. Chociaż pewnie się mylę. Gdybym napisał że napewno się mylę to pewnie bym się w tej kwestii mylił. 1
mkeruj Napisano 14 Lipiec 2010 Napisano 14 Lipiec 2010 Masz jakiś soft który "słyszy" ń. Jeśli zmienia czcionkę, to ten skrót siedzi gdzieś w systemie. Tu masz wątek Ani: http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=53411 1
Kr3tz Napisano 15 Lipiec 2010 Autor Napisano 15 Lipiec 2010 (edytowane) Widzę, że trochę się zakołowało, bo obrazki zdążyły sobie z mizernego serwera zniknąć. Już są, także teraz jest widoczny jaśniejszy obraz sytuacji. No, ta sytuacja nie jest z pewnością konwencjonalna- szukałem na ten temat po sieci, ale nie znalazłem nic. Chociaż, był chyba na jakimś forum kilkuletni wątek, ale pozostawiony bez odpowiedzi. frozenrb - dzięki za ruszenie wątku, usunąłem wszystkie języki, niestety nie pomogło. dac77 - Windows XP, SP3. Skróty nie są ustawione, ale chyba muszę po kolei każdy program sprawdzić. Jak już pisałem, sytuacja nie jest często spotykana, a jej objawy właściwie nie definiują, co to może być. Arial oczywiście ma ń, próbowałem zmienić czcionki w Rhino, żeby sprawdzić, czy to właśnie nie wina Ariala, ale nic z tego. mkeruj - no widzisz, to nie jest do końca tak, że zmienia czcionkę; w AQQ mogę sobie pisać do woli ńńńń, a i tak będzie w Arialu; dopiero kiedy skopiuję tekst, gdzie jest "ń", "ń" się zmieni. Ale to wszystko; jak wspominałem w AQQ nie jest to uciążliwe w przeciwieństwie do Rhino. No a tam z kolei czcionka litery "ń" zmienia się od razu, kiedy "wstukuję" litery; niezależnie od tego, czy Rhino autouzupełnia komendę, czy zacznę pisać od "ń"- "ń" zawsze będzie tym "zmienionym". EDIT: szczuro - próbowałem zmienić, nic z tego. Ani Times New Roman, ani żadna inna czcionka z polskimi znakami nie wyświetla "ń" w poprawny sposób. Edytowane 15 Lipiec 2010 przez Kr3tz
szczuro Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 to chyba dlatego że rinho używa jakiejś czcionki która nie ma ń i dlatego sobie bierze z innej ;) sprawdź czy w ustawieniach interfaceu rinho nie da się zmienić czcionki na inną.\ mam chyba coś podobnego w spolszczonych programch na anglojęzycznym xp, ale że mało go używam to to olałem :) 1
Hynol Napisano 15 Lipiec 2010 Napisano 15 Lipiec 2010 Problem aplikacji imho. Jeżeli nie da się gdzieś ustawić czcionki w opcjach albo grzebiąc w inikach to dupa zbita. 1
Kr3tz Napisano 16 Lipiec 2010 Autor Napisano 16 Lipiec 2010 Hynol, da się zmienić czcionkę- u góry Times New Roman- ale to niestety nie pomaga. "ń" jak już wspominałem występuje także w AQQ, więc przyczyna musi leżeć gdzieś po za programami. No cóż, tak czy inaczej, dzięki wszystkim za odzew.
Rekomendowane odpowiedzi