Napisano 28 Czerwiec 201014 l hej, nie wiecie czy jest możliwość z pomocą narzędzi typu boolean "odcisnąć" obiekt w innym obiekcie. formą była by zewnętrzna powierzchnia swiata (editableMesh/Poly) i chciałbym na podstawie tego kształtu stworzyć nowy, taki sam. Jest mi potrzebne to do zoptymalizowania tego co już stworzyłem. Pod powierzchnią mam mase nie potrzebnych edges, poly i verts - i nie chciałbym się bawic z tym tylko zrobić z automatu. Nie wiem czy jest to mozliwe, chcociażby z tego względu, że cały zebieg nie przekazałby raczej informacji o eges i vertex. Może jakiś plugin ? takie coś jest jak najbardziej mozliwe w przypadku obiektów, nie skonwertowanych jeszcze. EDIT: używam 3DSMax Edytowane 29 Czerwiec 201014 l przez emace nieprecyzyjna nazwa wątku
Napisano 29 Czerwiec 201014 l Autor Może mnie nie rozumiecie :) bo zgłasza się zastrzeżenia co do logiki na innych forach: Wiecie... z twarzy ludzkiej robi się takie odlewy z gipsu, potem taki odlew się ściąga i w ten sposób powstaje gipsowa maska. Chciałbym z powierzchni mojego świata zrobić taką "gipsową maskę" :) Oryginał wtedy skasuję i zostawiam zoptymalizowaną tak na prawdę "maskę". Świat jest zbudowany z wielu obiektów, nachodzą na siebie, pod powierzchnią świata jest sajgon, zbędne poly, eges i verts.... więc ta optymalizacja, ajk widzicie polegala by na eliminacji tego wszystkiego co jest pod powierzchnią świata...
Napisano 29 Czerwiec 201014 l Zakładam że używasz 3ds Max. Możesz wziąć coupound object -> proBoolean stworzyć plane albo box, a jako wycięcie te swoje obiekty, ale funkcja boolean jest wielce niedoskonała i to w praktyce może nie wypalić, zwłaszcza jeśli masz skomplikowane obiekty. Jak nie będzie wychodziło to spróbuj na raty. Alternatywę raczej trudno znaleźć przynajmniej na maxie.
Napisano 29 Czerwiec 201014 l Jest do maxa taki darmowy plugin o nazwie ObjectDeform. Sluzy do odciskania obiektu w innym obiekcie. Odciskanie odbywa sie w realtime, i poddaje sie takze animacji. Poszukaj na sieci.
Napisano 29 Czerwiec 201014 l Autor Zakładam że używasz 3ds Max. Możesz wziąć coupound object -> proBoolean stworzyć plane albo box, a jako wycięcie te swoje obiekty, ale funkcja boolean jest wielce niedoskonała i to w praktyce może nie wypalić, zwłaszcza jeśli masz skomplikowane obiekty. Jak nie będzie wychodziło to spróbuj na raty. Alternatywę raczej trudno znaleźć przynajmniej na maxie. super, wreszcie odpowiedź :) sprawdzę to, ale obawiam się, że booleany działają tylko na obiektach z parametrami. Traitor! super, dzięki za odp. :) http://www.max3dstuff.com/max4/objectDeform/help.html o to chodziło ! mam nadzieje, że zadziała w 100 %. bo nie wiem czy zostaną zachowane wszystkie informacje o verts i edges Edytowane 29 Czerwiec 201014 l przez emace