Jump to content

Question

witajcie, mam problem...otoz dzialam na lapku proc dwurdzeniowy intel core, karta radeon xpress200m, vista, i zdarza sie ze gdy uruchamiam polecenie render wyskakuje mi okienko renderingu cale czarne, komp sie przywiesza i caly ekran robi sie czarny--komp wisi...dysk nie pracuje, mimo ze to vista, raczej mi stabilnie pracuje, mialem tez taka syt kiedy wstawialem background image tez sie tak stalo, w czym moze byc problem? mam yafaraya moze on sie gryzc z systemem? pythona 2.6.2 i visuala 2008 tez mam, blender smiga mi ok, stery do radeona mam najnowsze, i w zasadzie renderuje ok, ale te zawiechy pojawiaja sie od czasu do czasu i wtedy tylko reset, prosze o rade...

Link to post
Share on other sites

4 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Z tego co mi wiadomo blender bardzo nie lubi laptopów. Ja na swoim pod Win 7 z powodu karty graficznej intela (dzieli pamieć grafiki z ramem) w ogóle nie mogę go odpalić.

 

Jaka wersja Blendera? Ile masz ramu? I czy na pewno jesteś pewien, że ustawiasz w Yafaray'u ( bo rozumiem, ze to tylko z nim masz problem) wszystkie parametry sceny by coś zobaczyć? Że przywiesza to w sumie nie byłoby takie dziwne...coś się dzieje na konsoli?

Link to post
Share on other sites
  • 0

mam giga ddramu, proc intel core duo, wczoraj znowu mi sie to stalo, wlasciwiwe pozniej po restarcie juz renderowal ok, ale ten problem nie ustepuje, na konsoli nie wiem co sie dzieje bo nie moge juz nic na kompie zrobic jak sie powiesi...:/ ustawilem w opcjach renderu na image editor myslalem ze cos pomoze ale nic:/ blender ogolnie chodzi pieknie modeluje sie ok, oprocz tego ze przycina lekko przy sculpt mode, no ale ogolnie jest ok

Link to post
Share on other sites
  • 0

Teoretycznie, jesli renderujesz na Yafaray'u to w sumie blender sobie exportuje wszystko do niego, jak do zewnętrznego programu. Może, te jakieś administratorskie zabezpieczenia Visty Cie blokują? No ale to by nie wyjaśniało,dlaczego czasem Ci zadziała, a czasem nie... Chyba, ze chodzi o dostęp do jakiś zasobów sprzętowych....np. ramów. Polecam wgrać na próbę jakiś dodatkowy xp, albo win7, a najlepiej jakas dystrybucje linuxow'ą i sprawdzić co się będzie dziać. :)

Link to post
Share on other sites
  • 0

Sprawdź zużycie ramu... Może ładujesz kilka mln vertexów, dajesz za dużo sampli dla raytracera (AO, lampy, mirror, transparency) i pamięć się po prostu zapycha? Firewalla też bym sprawdził, ja mam takiego jakiegoś dziadowskiego że lubi programom blokować dostęp do pamięci i zawieszać system jak się nie ustawi odpowiednich opcji.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy