Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Stanisław Lem sobie zasłużył swoją twórczością na temat. Mnie urzekły jego powieści o spotkaniach z obcym we wszechświecie i opisy odległych planet i istot. Ciekawe co urzeka was :)

Regulamin:

* Czas malowania: 1,5h.

* Technika dowolna, cyfrowa bądź tradycyjna.

* Prace umieszczamy w tym wątku.

* Dłuższy bok umieszczonej pracy nie może przekroczyć 900 px. Pełna rozdzielczość w postaci linku.

* Jedna osoba może umieścić dowolną ilość prac ale tylko jedną z nich poddać głosowaniu. Pracę pod głosowanie należy wskazać maks. dzień przed zakończeniem, jeżeli tak się nie stanie zostanie wybrana pierwsza praca jaka została umieszczona.

* czas sondy 3 dni.

Nagrody:

* Wybór kolejnego tematu.

* Rekomendacja na stronie głównej serwisu.

* Umieszczenie pracy w galerii.

ZAKOŃCZENIE SESJI: 02.08.2010 godz. 23:59.

SONDA: od 03.08 do 05.08 (3 dni)

• Odpowiedzi 28
  • Wyświetleń 6,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

och, kocham Lema!

@emmilius, nawet jeśli to chyba żaden grzech, wszak Solaris to mistrzostwo świata ;)

choć ja wolę dzienniki gwiazdowe i na pewno wezmę się za coś z przygód Tichego.

Napisano
Oby się tylko wszyscy na Solaris nie skupili =].

Z Solaris nic nie da się namalować. Skoro nie dało się nic przyzwoitego nakręcić, to z malowaniem byłoby jeszcze gorzej...

Może coś z bajek robotów by się dało, z humorem...

Co by nie mówić, nie było jeszcze tak trudnego tematu w TSP. Może i dobrze, że się pojawił.

Edytowane przez SBT77

Napisano

Ooo... Lem jest genialny! Świetny temat na pewno się przyłączę!

Ja zaklepuję Pirxa :P

//edit: Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!?

//edit2: Sory za offa...

Edytowane przez pirx

Napisano
//edit: Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!?

I dobrze zrobił. Większość książek Lema jest głęboka jak nora królika. W wieku szkolnym można nad nią co najwyżej przeskoczyć.

Jako młody chłopak przeczytałem sporo jego książek, potem wróciłem do nich jako dorosły człowiek i zrozumiałem, że właściwie wcześniej nic nie przeczytałem...

Napisano
Z Solaris nic nie da się namalować. Skoro nie dało się nic przyzwoitego nakręcić

Mówisz o wersji z Georgem Clooneyem czy tej z 72 roku? Podobno jest bardziej zeschizowany no i ma wyższe noty. Z resztą mowa teraz o gustach =] a wiadomo o nich się nie dyskutuje.

Tak właściwie to co za idi.. znaczy się "geniusz" wycofał książki S.L. ze szkół?!?

Zbyt głębokie na nastoletnie mózgi.

P.S. A po tym co widziałem na naszym forum jak chłopaki zobrazowali mózg matrioszkę to Solaris na pewno da się namalować.

Napisano

Aha czyli chociażby "Alicja z zielonego..." i "Kłamczucha" ją lepsze? Książki po prostu nudne i bezwartościowe. No bo co, nie wolno kłamać? I o tym miałem czytać w 2kl gimnazjum? A gdzie się podziały książki Niziurskiego czy Nienackiego? Może nie są tak głębokie jak topic TSP ale także warte przeczytania. To tylko przykłady. Chociaż... może nie jestem obiektywny.

Uważam że z Lemem jest tak samo jak z "Małym Księciem" Exupér'ego - trzeba go przeczytać będąc dzieckiem, nastolatkiem, studentem i dorosłym.

Ja przeczytałem (po raz pierwszy) "Opowieści o pilocie Pirxie" w 4 kl.

Przyznaję że np. "Głosu pana" wciąż nie przeczytałem - nie dałem rady.

//edit :

Z resztą mowa teraz o gustach =] a wiadomo o nich się nie dyskutuje.
No tak, zapomniałem :)

Edytowane przez pirx

Napisano
Podobno jest bardziej zeschizowany no i ma wyższe noty

Na temat ekranizacji Tarkowskiego sam Lem wyraził się nieprzychylnie. W sumie nie dziwię się. Ten z Clooneyem, choć strasznie płytki, miał przynajmniej jakieś efekty i świetną muzykę.

Napisano
Na temat ekranizacji Tarkowskiego sam Lem wyraził się nieprzychylnie..

Heh, jak i Sapkowski plus rzesza fanów serii o Wiedźminie. Chodź tych produkcji (Solaris vs Wiedźmin) nie można porównywać w żadnym stopniu. Niektóre książki chyba po prostu nie powinny być ekranizowane.

Ale offtop =] miejmy nadzieję że to zaplusuje na popularności TSP.

Napisano

ale sesja, ostatnio wlasnie zaczalem rysowac fragmenty S.Lema;] (ale nie bede wrzucal po to w sumie nie speedy;/)

pS. sory za offtopa, ale jakos nie moglem wytrzymac by cos nie napisac hehehe;]

Napisano

Na typ polega piękno tego forum że za mały offtop admini od razu nie krzyczą. Huh ... blurp wam tez się lepiej maluje po odrobinie alkoholu? =] Hik! :/

Napisano

Sucharek, narysowałaś kiedyś coś bez piersi?

PS

Kratkę/kaloryfer jegomośc po lewej powinien mieć na brzuchu a nie klacie;P

Napisano

"design" robotów nie zgadza się z tym co jest w książce, ot luźna interpretacja. nie mam takiego skilla, żeby kalać coś Lemowskiego na serio ;)

(a to nie są pełnoprawne piersi więc się nie liczy :P)

Napisano

Wiadomo że facet zawsze patrzy najpierw na piersi, więc po co się bawić w jakieś kompozycje :) Nie czytałem tego opowiadania ale widze że muszę się zabrać, bo zapewne jest świetne.

Napisano

Jakies takie dziwne tematy sie ostatynio zrobily - skupiajace sie na tworczosci innych.

Ja osobiscie nie moglem Lema strawic za mlodu a pozniej jakos ciezko bylo mi wrocic.

Teraz nie moge nawet wziasc udzialu :( - moze tematy powinny byc mniej persolalne

i troche bardziej elastyczne lub szersze jak kiedys?

Napisano

Poprzedni speed mnie nie zadowalał. Ostatecznie daje takie coś..

speedpainting1223copy.jpg

Napisano

Ech maił być Pirx, wyszedł Lem, a właściwie karykaturka ;P

Jakieś 40min węgiel i after.lem2.png

//edit: Wiem że nie na temat ale co tam ;)

Edytowane przez pirx

Napisano
kw_sp.jpg
Napisano

Jak to u Lema czasoprzestrzen sie zakrzywila i watek zginal w czarnej dziurze. Jak nikt nie postawi wczesniej sondy to ja jutro ok 10 rano postawie. Ogolnie w wakacje chyba dwutygodniowy speedpainting by sie przydal, choc niska frekwencja w tej edycji ma chyba wiecej wspolnego z tym obrazkiem http://wd4.photoblog.pl/lvp2/200905/86/38381173.jpg ;)

Edytowane przez leander

Napisano

Strasznie mierna ta edycja jakas :/

Ale ja juz teraz powiem, ze THX ma moj glos.

Napisano

Poza konkursem.

Przypadkowo natknąłem się na wasze forum. Zarzuciliście zacny temat. Coś kiedyś, w tym obszarze zrobiłem. Pozwolę sobie dorzucić ale już poza konkursem - przegapiłem termin i w sumie posiedziałem chyba nad tym dłużej niż 1,5h.

Obie prace to asymetriady z " Solaris". Druga praca nosi podtytuł "Śmierć Giesego". Kto Solaris czytał ten wie o co chodzi, a kto nie przeczytał - powinien to zrobić :)

3816920567

3817677836