pawe3 Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 (edytowane) Witam. MentalRay. W teczce : "Programms->Autodesk->Maya2011->mentalray" mam teczke nazwana:" lib" Wyczytalem, ze jest to warunek aby maya automatycznie miala mozliwosc renderowania w mentalRay-u. Tym czasem po otworzeniu majki w Render Settings mam tylko do wyboru: Maya Software Maya Hardware Maya Vector Zeby bylo smieszniej dostalem od innej osoby dokument w mayi i po jego otwarciu mam dodatkowo mozliwoesc Maya mental ray Nie robie z tego problemu, bo tenze dokument zachowalem pod inna nazwa wymazujac z niego wszystkie informacje. Sluzy mi on jako Default w wypadku gdy potrzebuje uzywac mentalRay. Mimo wszystko chcialbym wiedziec co jest grane. Co robie nie tak, ze otwierajac program Maya w sposob standartowy (bezposrednio z aplikacji) nie mam mozliwosci renderowania w mentalRay-u. Natomiast kiedy startuje ze wspomnianego dokumentu to taka mozliwosc mam. Jakies wskazowki? Jest jeszcze cos. Mianowicie jezeli bezposrednio otwierajam program z alikacji, to tak jak juz wspomnialem nie mam mozliwosci renderowania w mentalu. ale jezeli teraz File-> Open Scene.. i otworze wspomniany dokument to mental jest mozliwy. Wskazywaloby to na to ze jest to kwestia jakiegos ustawienia w samym dokumencie. Ale jakiego? Pozdrowka Edytowane 16 Sierpień 2010 przez piotrek normalizacja stylu fonta
bartolomeo Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 odpal mayke -> Windows -> settings/pref -> plugin manager zaznacz Mayatomr - load i autoload. możesz jeszcze w preferencjach ustawić, zeby defultowym rendererm był mental.
pawe3 Napisano 16 Sierpień 2010 Autor Napisano 16 Sierpień 2010 (edytowane) Sliczne dzieki. Teraz jak to wiem to zastanawiam sie dla czego sam na to wpadlem:) Przeciez to takie oczywiste:) Tym bardziej, ze doslownie przed sekunda siedzialem w managerze Plug-inow. Co prawda w innej sprawie ale powinienem byl tego tam tez poszukac. Zastanawiam sie dla czego nazywa sie to (na liscie plag-inow) "Mayatomr.mll" jeszcze raz dzieki pozdro Edytowane 16 Sierpień 2010 przez piotrek to samo
bartolomeo Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 wcale nie takie oczywiste, ja miałem identyczny problem na początku zabawy z Mayką. I wiele osób też ;)
ca mel Napisano 16 Sierpień 2010 Napisano 16 Sierpień 2010 (edytowane) Sliczne dzieki. Teraz jak to wiem to zastanawiam sie dla czego sam na to wpadlem:) Przeciez to takie oczywiste:) Tym bardziej, ze doslownie przed sekunda siedzialem w managerze Plug-inow. Co prawda w innej sprawie ale powinienem byl tego tam tez poszukac. Zastanawiam sie dla czego nazywa sie to (na liscie plag-inow) "Mayatomr.mll" jeszcze raz dzieki pozdro Bo jeszcze niedawno, za czasów mai 4, kiedy nie miała ona jeszcze mental raya powstał własnie taki sprytny plugin konwertujący mayową scenę do zewnętrznego, oddzielnie instalowanego renderera. Dzieje się tak właściwie do dziś, tyle ze mental jest wbudowany w instalator mai. Plugin nadal służy do konwersji sceny a przy okazji wczytuje menu renderera, więc nazwali go 'maya do mental raya' i skrócili wyraz :) Dlatego ;) Pozdr. Edytowane 16 Sierpień 2010 przez piotrek font w quote
Rekomendowane odpowiedzi