Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam.

MentalRay.

W teczce :

"Programms->Autodesk->Maya2011->mentalray"

mam teczke nazwana:" lib"

Wyczytalem, ze jest to warunek aby maya automatycznie miala mozliwosc renderowania w mentalRay-u. Tym czasem po otworzeniu majki w Render Settings mam tylko do wyboru:

Maya Software

Maya Hardware

Maya Vector

Zeby bylo smieszniej dostalem od innej osoby dokument w mayi i po jego otwarciu mam dodatkowo mozliwoesc

Maya mental ray

Nie robie z tego problemu, bo tenze dokument zachowalem pod inna nazwa wymazujac z niego wszystkie informacje. Sluzy mi on jako Default w wypadku gdy potrzebuje uzywac mentalRay.

Mimo wszystko chcialbym wiedziec co jest grane. Co robie nie tak, ze otwierajac program Maya w sposob standartowy (bezposrednio z aplikacji) nie mam mozliwosci renderowania w mentalRay-u. Natomiast kiedy startuje ze wspomnianego dokumentu to taka mozliwosc mam.

Jakies wskazowki?

Jest jeszcze cos. Mianowicie jezeli bezposrednio otwierajam program z alikacji, to tak jak juz wspomnialem nie mam mozliwosci renderowania w mentalu. ale jezeli teraz File-> Open Scene.. i otworze wspomniany dokument to mental jest mozliwy. Wskazywaloby to na to ze jest to kwestia jakiegos ustawienia w samym dokumencie. Ale jakiego?

Pozdrowka

Edytowane przez piotrek
normalizacja stylu fonta
  • Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano (edytowane)

Sliczne dzieki.

Teraz jak to wiem to zastanawiam sie dla czego sam na to wpadlem:)

Przeciez to takie oczywiste:)

Tym bardziej, ze doslownie przed sekunda siedzialem w managerze Plug-inow. Co prawda w innej sprawie ale powinienem byl tego tam tez poszukac.

Zastanawiam sie dla czego nazywa sie to (na liscie plag-inow)

"Mayatomr.mll"

jeszcze raz dzieki

pozdro

Edytowane przez piotrek
to samo
Napisano (edytowane)
Sliczne dzieki.

Teraz jak to wiem to zastanawiam sie dla czego sam na to wpadlem:)

Przeciez to takie oczywiste:)

Tym bardziej, ze doslownie przed sekunda siedzialem w managerze Plug-inow. Co prawda w innej sprawie ale powinienem byl tego tam tez poszukac.

Zastanawiam sie dla czego nazywa sie to (na liscie plag-inow)

"Mayatomr.mll"

jeszcze raz dzieki

pozdro

Bo jeszcze niedawno, za czasów mai 4, kiedy nie miała ona jeszcze

mental raya powstał własnie taki sprytny plugin konwertujący mayową scenę do zewnętrznego,

oddzielnie instalowanego renderera.

Dzieje się tak właściwie do dziś, tyle ze mental jest wbudowany w instalator mai.

Plugin nadal służy do konwersji sceny a przy okazji wczytuje menu renderera, więc nazwali go 'maya do mental raya' i skrócili wyraz :)

Dlatego ;)

Pozdr.

Edytowane przez piotrek
font w quote