Napisano 6 Wrzesień 201014 l Witam, Mam nastepujacy problem - chcialbym 'wypalic' teksture z obiektu hipoly do lowpoly - cos takiego jak surface sampler w Mai. Czyli mamy 2 obiekty, jeden hires + tektury a drugi to lowpoly. I chcialbym zeby ten lowpoly wygladal jak ten hipoly ;) Mam nadzieje ze jasno sie wyrazilem. renderer to vray. niestety udalo mi sie uzyskac tylko lightmape i normalmape niestety diffuse nie. czy w ogole da sie cos takiego zrobic ? pozdrawiam wojtek
Napisano 6 Wrzesień 201014 l nie doradzę bo nigdy map nie wypalałem w maxie, ale dużo osób używa i chwali sobie xnormal. Mały programik stworzony właśnie w tym celu.
Napisano 6 Wrzesień 201014 l poczytaj o "projection modifier", możliwe że to o to ci chodziło. Choć nie jestem pewien czy będzie współpracować z Vrayem. A to jaką mapę se wypalisz to zależy od tego co sobie w slocie wybierzesz.
Napisano 7 Wrzesień 201014 l Autor Hej, uzywam xnormala ale nie do konca o to mi chodzilo zeby wypalac same normal mapy tudziez amb occlusion. Chodzi mi o to zeby jakis model wyrenderowal sie na UV drugiego , uproszczonego modelu a konkretnie czy jest to mozliwe w 3dmaxie. A Mai jest cos takiego jak surface sampler - polega to na tym ze sa sie "przepisac" teksture z jednego modelu na drugi (rozne UV) a tazke wyrenderowac cos. W kazdym razie jak sie dowiem nie omieszkam podzielic sie wiedza ;) pozdro.
Napisano 7 Wrzesień 201014 l w xnormal wypala textury na UV. Modle lowpoly musi mieć taką mapę. w maxie masz tez tak możliwość. pod klawiszem 0 ziomuś zrobił tutoriala jak się to robi, w dziale tutoriale można znaleźć.