Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam takie pytanie. W jaki sposób uzyskać dobry render elewacji (bez zbiegów) w 3ds max + vray? Chodzi dokładnie o to jak uzyskać efekt 2D i wyeliminować zbiegi? Można niby ustawić widok w viewporcie na top, left right, ale wtedy nie mamy kontroli takiej jak w przypadku kamer vrayowskich i wszystko wychodzi zazwyczaj przypalone.Do tej pory elewacje robiłem w archicadzie ustawiając widok 3d jako aksonometrię i wychodziło to dość fajnie. Jednak od niedawna mi to niewystarcza. Jakich używacie świateł? Oraz jak robicie to wy? Może jedynie autocad + kolorki i tekstury w PS?

• Odpowiedzi 12
  • Wyświetleń 6,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Po prostu ustaw kamerę ortogonalną, nie znam maxowego Vraya ale w tej klasy rendererze napewno to jest:)

Napisano

nie mogę znaleźć nigdzie tego ustawienia, może ktoś pomoże?

Napisano

ustaw tak jak pisałeś top lub inne i zminejsz ustawienia suna...powinno dac rade...no do 0.02 :) reszra to istawienia w silniku.

powodzenia :)

Napisano

Można zastosować standardową kamerę a jasność wyregulować światłami. Kamera w parametrach na samej górze ma okienko do zaznaczania projekcji ortogonalnej. To działa :-)

Napisano

To ja się przyłącze z pytaniem - czy macie jakiś patent na szyby w widoku ortogonalnym? Jeżeli kamera ustawiona jest pod kątem prostym do szkła to nie ma żadnych refleksów - co jest bardzo prawidłowe, ale w przypadku elewacji bardzo utrudnia życie (wygląda jakby nie było okien).

Napisano

Ja wtedy po prostu dorysowuję odbicia w programie 2D, albo zwykły gradient od jakiegoś błękitnego do białego albo wklejając jakieś dobre zdjęcie panoramiczne.

Napisano

No też tak robię Lucas, ale nigdy nie jestem zadowolony z efektu. Próbowałem jeszcze obracać szyby o pewien kąt, ale to bardzo dużo roboty jest i też nie zawsze dobrze wychodzi.

Napisano

tak też właśnie zrobiłem z standardowa kamerą. I mam podobny problem przy jednej z elewacji jezeli chodzi o te refleksy. Osiągnąłem już wmiare zadowalający mnie efekt i sobie chyba odpuszczę gdyż oddanie projektu zbliża się nieuchronnie :)

Napisano

moze noisss material na okna maly i juz nie bedzie prostopadle:) tylko taki my nie bylo mega deformacji

pozdrawiam

Napisano

Ja jak renderuje elewacje - zawsze robię to z VRaya w pracy - to używam najczęściej zwykłej kamery, ustawiam jej orto i leci. Jasność reguluje światłami a problem z refleksami rozwiązuje dając np. teksturę na około sceny i wyłączam jej VISIBLE TO CAMERA lub malowanka w 2D jak wyżej kolega proponował. Można też spróbować dać teksturę w slot ENVIORMENT materiału szkła...

Pozdrawiam

Napisano

można jeszcze dać hdr'a

albo zwykłego plana z tekstura przed budynkiem z teksturą

można też zakombinować z materiałem szkła np dać w przezroczystości trochę mniej glossa żeby było większe ziarno na szkle i w miarę mocne odbicie otoczenia z gradientem

swoją drogą fajna stronka z tutorialami thx wileki