Napisano 9 Wrzesień 201014 l Jak spowodować aby obiekt po przeskalowaniu miał prawidłowe parametry rozmiarów. Na przykład: box o wymiarach 100x100x100 cm po przeskalowaniu na wszystkich osiach do 10% pierwotnej wielkości nadal ma w parametrach wymiary 100x100x100 mimo że w scenie zmniejszył się 10 krotnie. Sprawia to trudność podczas nakładania mapowania. Mam trochę różnych obiektów typu krzesła, lampy itp. ale muszę je przeskalowywać i to jeszcze z zamianą cali na centymetry. Stosując prawidłowe rozmiary UVW dla mapowania wychodzi dziwactwo.
Napisano 12 Wrzesień 201014 l U mnie w 2010 nie ma takiego modyfikatora, jest samo Xform, ale to nic nie daje...
Napisano 12 Wrzesień 201014 l nakładasz Xform, potem w panelu modify klikasz reset selected i na końcu konwertujesz obiekt na poligony
Napisano 12 Wrzesień 201014 l Dzięki, już znalazłem :) Jeszcze 1 pytanie w temacie... Mianowicie, da radę zrobić tak, żeby wymiary obiektu były wyświetlane na bieżąco gdzieś na vievporcie, tak jak współrzędne położenia? Tak żebym nie musiał za każdym razem wchodzić w Obiect Properties żeby znać wymiary.
Napisano 14 Wrzesień 201014 l Prawy klik wyskakuje mi skalowanie, ale chyba procentowe, bo wszędzie jest sto, a ja chciałbym mieć wymiary w cm, z możliwością wpisywania wymiarów na bieżąco, tak jak w panelu Modify... Tak się nauczyłem już modelować i jak wymodeluję obiekt, po czym chcę, żeby miał dokładnie 15cm, to wpisać 15cm jest dużo łatwiej, niż przeliczać to na procenty...
Napisano 14 Wrzesień 201014 l Nie polecam stosowac xforma. Po takiej operacji i uzywaniu skina czasem przy przesuwaniu envelop nastepuje jakby zdublowana translacja. Lepiej zrobic plane 1X1 w miejscu pivota i zaatachowac do tego mesh a nastepnie z mesha usunac oba fejsy plejna. Jeszcze lepiej, szczegolnie podczas modelowania skalowac komponenty mesha zamisat jego transformacje.