Skocz do zawarto艣ci

Featured Replies

Napisano

Witam Was.

Jestem pocz膮tkuj膮cym w modelowaniu w 3ds Max. Robi臋 bmw mam ju偶 praktycznie ca艂膮 karoseri臋, wszystko na razie robi臋 jako jedna ca艂os膰 tylko oddzielam szczelinami. klapy drzwi, listwy jako ca艂o艣膰 karoserii. I mam takie pytanko co robi膰 razem z karoseri膮 a co oddzielnie. Czy to co ju偶 mam zderzaki i listwy mam zostawi膰 razem ? Jak robi膰 lampy ? czy lampy robi膰 oddzielne ? czy razem z karoseri膮.. i jeszcze grill i uszczelki szyb.

Prosz臋 ogolnie o szczeg贸艂owe wskaz贸wki jak lepiej dzia艂a膰.

Jeszcze mam pytanko jak najlepiej zrobi膰 szyby, tzn. jak utworzy膰 powierzchnie szyby w jej otw贸r.

I ak prosto zrobi膰 szczeline w kszta艂cie ko艂a ?

Z g贸ry dzi臋kuje za pomoc.

Ps. Jest gdzie艣 do 艣ci膮gni臋cia ten tutorial http://max3d.pl/news.php?id=1127 bo ju偶 chyba filmik usuni臋ty, co艣 mi nie chce nic wy艣wietli膰.

Edytowane przez xxxander3000

• Odpowiedzi 3
  • Wy艣wietle艅 892
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Nie ma zasady na to z ilu obiekt贸w ma si臋 sk艂ada膰 model (z wyj. game artu). Tw贸rz jak Ci si臋 wydaje, 偶e b臋dzie wygodniej. Jak zrobisz oddzielnie to b臋dzie Ci 艂atwiej zapanowa膰 na siatk膮, ale za to pojawi膮 si臋 problemy z wkomponowaniem cz臋艣ci w jedn膮 ca艂o艣膰. Robi膮c z jednego mesha, unikniesz tego problemu, ale otrzymasz masakryczn膮 siatk臋 na kt贸rej bardzo trudno b臋dzie dodawa膰 coraz wi臋cej detalu, a poprawianie bug贸w b臋dzie istn膮 katorg膮. Co艣 za co艣.

Co do szyby... hm mia艂em kiedy艣 podobny problem i te偶 nie bardzo wiedzia艂em jak si臋 za niego wzi膮膰 (mo偶e kto艣 ma jaki艣 pomys艂?). Ja wymodelowa艂em ca艂o艣膰 bez szyb, a potem u偶y艂em insetu i extrude.

Szczelin臋 wymodelujesz r臋cznie za wz贸r dostawiaj膮c sobie cylinder. Ewentualnie jak masz w tym miejscu prost膮 siatk臋 mo偶esz si臋 pos艂u偶y膰 boolanem.

Napisano

I przy bardzo duzej ilosci obiektow warto po modelowaniu poattachowac logcznie meshe w kilka glownych gdyz max ma wtedy mnie transformacji do liczenia i szybciej viewport smiga.

Napisano

Znajd藕 w necie tutorial o modelowaniu fiata 500, prawdopodobnie na 3dtotal. Znajdziesz tam wiele odpowiedzi na Twoje pytania.

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj wi臋cej Polityka prywatno艣ci