Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Zastanawiam się nad zmianą swojego Radka HD4890 1024mb, na nvidie.

Powodem jest jak w temacie, physx.

Jako że w nie mam pojęcia o tej technologii, proszę o jakieś wskazówki :)

Jaka kartę wybrać, na co zwracać uwagę? Cena? Myślę ze w granicach rozsądku 500-600zl. Nie gram, tylko do grafiki.

Karty będę używał w maxie.

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

jakbys wysupłał na gtxa 460 256bitowego miałbyś na znacznie dłużej, ale to prawie 800pln więc nie wiem czy warto.

Napisano

ApaczoS:

nie warto inwestować ? 500zł za tą wydajność to dobra kwota. ja bym nie dał 800zł za kartę kilka % lepsza (ogólnie) bo w konkretnych przypadkach bywa róznie a akurat w maxie to czy ona ma 1gb czy 768 i czy 256bit / 192 i czy pare ROP'ow wiecej/mniej, różnicy nie robi, w grach dużej roznicy tez nie ma.

wesol: Nie wiem jak to się ima do PhysX w 3dsie ale ludzie czesto maja jakiegos Radeona hd 4xx/5xx i taniego geforca pokroju gts 240 do obliczen fizyki w grach . Wiec nie sadze zeby była jakas wieksza roznica w wydajnosci bo PhysX i okrojony do obliczen na cpu radzi sobie nieźle a nawet starsze gpu maja wystarczajaca moc obliczeniową do jego akceleracji.

Edytowane przez NV

Napisano
ApaczoS:

nie warto inwestować ? 500zł za tą wydajność to dobra kwota. ja bym nie dał 800zł za kartę kilka % lepsza (ogólnie) bo w konkretnych przypadkach bywa róznie a akurat w maxie to czy ona ma 1gb czy 768 i czy 256bit / 192 i czy pare ROP'ow wiecej/mniej, różnicy nie robi, w grach dużej roznicy tez nie ma.

Ja bym dał i dam bo nie używam tylko maxa.

wesol: Nie wiem jak to się ima do PhysX w 3dsie ale ludzie czesto maja jakiegos Radeona hd 4xx/5xx i taniego geforca pokroju gts 240 do obliczen fizyki w grach . Wiec nie sadze zeby była jakas wieksza roznica w wydajnosci bo PhysX i okrojony do obliczen na cpu radzi sobie nieźle a nawet starsze gpu maja wystarczajaca moc obliczeniową do jego akceleracji.

Wydajność jest większa, chociażby w RayFire.

Napisano
  • Autor
Ja bym dał i dam bo nie używam tylko maxa.

Wydajność jest większa, chociażby w RayFire.

czyli różnica miedzy 1gb a 768mb w RayFire jest zauważalna?

Napisano
czyli różnica miedzy 1gb a 768mb w RayFire jest zauważalna?

Odniosłem się do wypowiedzi kolegi powyżej odnośnie starszych GPU, stąd cytat:)

Co do różnicy tych dwóch 460-tek pod Physx to nie wiem, jak będę miał okazję przetestować je w maxie stricte w tym zakresie lub znajdę taki test, napewno się podzielę spostrzeżeniami.