Lucas Napisano 6 Październik 2010 Napisano 6 Październik 2010 Czy jest w Blenderze możliwość zmiany ścieżki do pliku wstawionego przez Append/Link? Sytuacja jest taka, że w pracy biorę wszystkie powtarzalne elementy z naszego serwera, zgrałem sobie wszystko co mi jest akurat potrzebne na własny komputer, żeby robić w domu no i oczywiście teraz Blender nie potrafi odnaleźć tych plików bo ścieżki są inne. Czy jest na to jakaś rada?
Ania Napisano 9 Październik 2010 Napisano 9 Październik 2010 nie wiem czy jeszcze aktualne. File > External data > find missing files. Powinien sobie poznajdywać sam. A najlepiej używać zawsze relatywnych ścieżek (w 2.5 można sobie to automatycznie ustawić w file browserze). 1
Lucas Napisano 10 Październik 2010 Autor Napisano 10 Październik 2010 Rzeczywiście, jakoś nie zauważyłem tego wcześniej, dzięki:). Ścieżki relatywne staram się stosować kiedy tylko mogę, czasami jednak mimo wszystko pliki by i tak się pogubiły jeśli nie są w podkatalogach wewnątrz folderu z plikiem .blend a trochę nie chcę mi się sztucznie odtwarzać układ wszystkich folderów dla tylko części jednego projektu.
szczuro Napisano 10 Październik 2010 Napisano 10 Październik 2010 przed przenoszeniem projektu możesz robić "file-> external data -> pack into .blend file" i wtedy zabierasz sam blend :) lub "file -> external data -> make all path relative" ale tak jak pisałeś trzeba by strukture katalogów odtwarzać
Rekomendowane odpowiedzi