Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Moje pytanie jest następujące. Jeżeli modeluję powiedzmy budynek, to najlepiej robić go jako jeden wielki obiekt czy kilka małych. Powiedzmy osobno cegiełki, drzwi, okna itd. Czy extrudować wszystko i zostawić jako całość. Który model będzie łatwiejszy do otexturowania, cały czy w częściach?

• Odpowiedzi 4
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Ja bym zrobił to w częściach. Wygodniej będzie teksturować a potem poszczególne modele możesz użyć w innych projektach. Tzn. robienie każdej cegiełki osobno to może lekka przesada.

Napisano

zależy do czego robisz, jak do gry to na pewno w częściach, a jeśli dla siebie czy WIZ'ki to można i tak i tak :-)

Texturowanie zależy od Ciebie, bo przecież obiekt w całości, też możesz podzielić w edytorze UV na mniejsze części.

Najlepiej jakbyś zrobił powtarzalną texturę, wystarczy w poziomie - jeśli ma to być ściana (chociaż niektórzy lubią i w pionie) - później tylko przesuwasz swoją UV w poziomie, tak, żeby każda ściana toszkę różniłą się od poprzedniej. Kolejną ścianę zawsze możesz przysunąć do pierwotnej w edytorze UV tak, żeby zachować ciągłość textury. Żeby nie było tak nudnawo, możesz w miejscu styku ścian dać jakiś murek, czy inny pillar ;)

clipboard01id.jpg

clipboard02ru.jpg

Napisano

Podzielić w edytorze UV, tzn kliknąć "p" i tam jest coś takiego jak separate, czyli z całego obiektu mogę odseparować kawałek, rozciąć jego siatkę i wtedy oteksturować, to o to chodzi czy źle rozumuję ?

Napisano

Jak chcesz nakładać powtarzalną mapę na ściany itp., możesz nawet zrobić to prościej zwiększając odpowiednio skalowanie x,y,z w Map Input. Poza tym jak chcesz działać na jednej bryle, warto podzielić i ponazywać jej obszary w Vertex Groups a potem do każdej grupy przydzielać niezależne materiały.