Napisano 24 Październik 201014 l Witam, Moje pytanie jest następujące. Jeżeli modeluję powiedzmy budynek, to najlepiej robić go jako jeden wielki obiekt czy kilka małych. Powiedzmy osobno cegiełki, drzwi, okna itd. Czy extrudować wszystko i zostawić jako całość. Który model będzie łatwiejszy do otexturowania, cały czy w częściach?
Napisano 24 Październik 201014 l Ja bym zrobił to w częściach. Wygodniej będzie teksturować a potem poszczególne modele możesz użyć w innych projektach. Tzn. robienie każdej cegiełki osobno to może lekka przesada.
Napisano 25 Październik 201014 l zależy do czego robisz, jak do gry to na pewno w częściach, a jeśli dla siebie czy WIZ'ki to można i tak i tak :-) Texturowanie zależy od Ciebie, bo przecież obiekt w całości, też możesz podzielić w edytorze UV na mniejsze części. Najlepiej jakbyś zrobił powtarzalną texturę, wystarczy w poziomie - jeśli ma to być ściana (chociaż niektórzy lubią i w pionie) - później tylko przesuwasz swoją UV w poziomie, tak, żeby każda ściana toszkę różniłą się od poprzedniej. Kolejną ścianę zawsze możesz przysunąć do pierwotnej w edytorze UV tak, żeby zachować ciągłość textury. Żeby nie było tak nudnawo, możesz w miejscu styku ścian dać jakiś murek, czy inny pillar ;)
Napisano 25 Październik 201014 l Autor Podzielić w edytorze UV, tzn kliknąć "p" i tam jest coś takiego jak separate, czyli z całego obiektu mogę odseparować kawałek, rozciąć jego siatkę i wtedy oteksturować, to o to chodzi czy źle rozumuję ?
Napisano 25 Październik 201014 l Jak chcesz nakładać powtarzalną mapę na ściany itp., możesz nawet zrobić to prościej zwiększając odpowiednio skalowanie x,y,z w Map Input. Poza tym jak chcesz działać na jednej bryle, warto podzielić i ponazywać jej obszary w Vertex Groups a potem do każdej grupy przydzielać niezależne materiały.