Napisano 24 Styczeń 201114 l właśnie zobazyłem jaką dużą robotę odwalasz tutuaj NV, chwała ci za to i tak trzymaj. super to wygląda.
Napisano 25 Styczeń 201114 l Dziwne pan te zestawy porobił. Na przykład Asus deluxe - fajna płyta, tylko że na przykład pro ma w zasadzie te same potrzebne funkcje a jest dużo tańsza. 12 fazowa sekcja zasilania spokojnie sobie poradzi jeżeli nie będzie ostrego OC. Poza tym w tej klasie jest jeszcze Gigabyte, który za podobną cenę oferuje lepszą sekcję zasilania. Za różnicę można 2600K tam wsadzić. Ramy też troszkę dziwne. 1600 w stosunku do 1333 to nie jest prawie żaden przyrost prędkości. Opóźnienia się liczą. Zamiast CL9 1600 dużo lepiej wsadzić 1333 CL7. Poza tym do P67 w cenie 310 PLN można kupić RAMy 8GB 1333 CL9 o zwiększonej przepustowości dedykowane pod Sandy, co w reaultacie powinna dać więcej niż dodatkowe Mhz (potrzebne testy). Reszta częściowo zależy od podejścia i przyzwyczajeń, ale na przykład Gladiusy to nie są obudowy dla zwykłych ludzi. Do OC fajne, ale trzeba je odkurzać co 2 miesiące. Cooler mastery elite mają podobny design, bardzo ładne rozprowadzanie powietrza i spokojnie starczą przeciętnemu grafikowi do pracy (no i 40-50 PLN w kieszeni). Cooler nie jest defaultowo potrzebny dla 2600, bo procek ładnie sobie radzi na boxie. Podejrzewam że z 2500 jest podobnie. Bez OC nie ma sensu wydawać 200 PLN na cooler. Reszta - popieram, HDD dobry model AAEX, Pality bezawaryjne, Power - pogrymaszę - do OC może być kłopotliwy - krótkie kable które nie dają się upchnąć rozsądnie po bokach ani za mobo - może to powodować problemy z przepływem powietrza. Może warto by było napisać do czego dany zestaw i zdecydować się bardziej - albo OC i wtedy wkładamy komponenty o nieco innej charakterystyce, albo stacja robocza działająca w ramach "firmowych" parametrów i wtedy troszkę inaczej by to wyglądało. Ja wiem że to jest w znacznej mierze relatywne. Kto co woli, jakie ma doświadczenia itd. Ale może warto dodać uwagi do tych zestawów? Pozdrawiam i thx za dobrą robotę w dziale zestawów na Styczeń 2011
Napisano 25 Styczeń 201114 l NV ja bym jednak polecał do 2600k wszędzie pamięci 2x4 Adata, doplaca się raptem kilkadziesiąt pln, a dwa miejsca wolne.
Napisano 27 Styczeń 201114 l Tak jak pisze Hynol, to jest dobry pomysł żeby pod każdym zestawem dodać coś w stylu "Alternatywy" mniejszą czcionką i - ewentualnie - dwa słowa z jakiego powodu ta alternatywa Nikt nie korzysta? Niedawno złożyłem kompa z Phenomem X6, dzięki poradnikowi miałem przynajmniej dobrą podstawę, tym bardziej że kurde, poradnik jest profesjonalny a dodatkowo większość zestawień typu "Komp na 2011" koncetruje się na grach (co jest dość zrozumiałe) ;] thx.
Napisano 28 Styczeń 201114 l Autor Hynol : Przyznam , że aktualizowanie tych zestawów jest dosyć uciążliwe i tą aktualizacje na styczeń robiłem w lekkim pośpiechu bez większych przemyśleń. Podkreślę jeszcze, że gdy wybierałem płyty , nie było tudzież nie słyszałem o odmianie - asusa pro, teraz to uwzględnię. Co do opóźnień pamięci , faktycznie cl7 1333mhz 8gb do sandy byłoby dobrym rozwiązaniem. Jednak w głowie nie mam spisu wszystkich dostępnych produktów , opieram się głównie na 2 sklepach i nie widziałem takowych pamięci, jak znajdę to dodam do zestawów. Jeśli chodzi o szybkość to kupując pamięci 1600mhz, spokojnie można zmniejszyć im taktowanie do 1333 i uzyskać CL na poziomie 7-8 (w zależności od możliwości układów) tak więc to jest dość relatywne a w renderowaniu wyniki z niskim CL vs duża prędkość pamięci są zbliżone, dużo zależy od silnika renderującego jak i samej sceny. Co do obudowy to na jakiej podstawie sądzisz , że trzeba je odkurzać co dwa miesiące ? Na dobrą sprawę komputer raz na kilka miesięcy i tak wypada okurzyć bez względu na to jaką ma się obudowę ( kurz i tak się dostanie ) . Obudowa jest przykładowa , żeby rachunek cenowo się zgadzał. Wybór obudowy to kolejny długi temat . Postaram się podzielić zestawy na te Bez OC i Z oraz dać komentarze z alternatywami. Dzięki ! Nareszcie coś ruszyło i wiem co zmieniać i jak do tego podejść, żeby było lepiej.
Napisano 28 Styczeń 201114 l Spoko. Rozumiem że przygotowanie tych zestawów wymagało dużo roboty i nie wszystko się dało uwzględnić. Jak już odpalę maszynę to zrobię testy pamięci, przepustowości itd. Będzie sporo podobnych buildów Sandy na forum, więc można będzie porównywać. Opinia o Galdiusie to wynik moich obserwacji maszyny kumpla. Bardzo ażurowa jest. Ale też fajna i jeżeli ktoś założy dodatkowe filtry przeciw kurzowe to pewnie nie będzie miał kłopotów. Z tym że dalej twierdzę że ta obudowa jest bardziej dla pro niż dla przeciętnego użytkownika który chce mieć komp złożony i nic nie dotykać w środku. No i oczywiście jest też sprawa gustu. Przeglądam sporo stron poświęconych hardwareowi, więc jak trafię na coś ciekawego będę dawał znać. Pozdrawiam
Napisano 31 Styczeń 201114 l Hm, nie wiem czy tylko ja tak mam ale na gral.pl - Phenom II X6 1090T/3.2 GHz kosztuje 475zł!? Nie wiem ocb. ale w takim przypadku można wsadzić go do każdego zestawu AMD (Sorry jeżeli napisałem to nie w tym miejscu).
Napisano 17 Marzec 201114 l pytanie laika dlaczego GTS450 skoro w tej samie cenie jest http://www.gral.pl/Palit+Microsystems+9800GT+1024MB+PCI-E_423.html z szyną 256bitową? pozdrawiam