Napisano 9 Listopad 201014 l Mam problem z nałożeniem materiałów i ich odpowiednim ustawieniu. Szczegóły w tym filie: http://www.przeklej.pl/plik/plik-00236k8lu4eh2j6 - film trzeba ściągnąć ponieważ niby można go obejrzeć ale w byle jakiej jakości. (Gdyby ktoś pytał lub zastanawiał się czemu robię filmy, a nie opisuję ich. To już odpowiadam. Nie potrafię opisywać dokładnie moich problemów ale potrafię je pokazać. A filmy umieszczam na takim serwerze bo tu akurat mam konto - od dłuższego czasu.)
Napisano 10 Listopad 201014 l Dobra, wysiliłem się na ściągnięcie tego Twojego filmiku, ale to ostatni raz:p Wciśnij F10 aby włączyć render setup, w zakładce common, w okienku assign renderer zmien w lini production ze scanline na mental ray. Próbowałeś wyrenderować materiał mentalowski scanlinem. Dlatego też masz czarne sloty w material editorze. I taki tip troche nie na temat: Jak przełączysz na mental ray, w zakładce indirect illumination wyłącz od razu opcję enable final gather (ktora jest deafultowo wlączona) jeśli chesz przyśpieszyć rendering, choć w niektórych przypadkach i metodach oświetlenia final gather będzie wymagany. Jest to oświetlenie niebezpośrednie (zaawansowane), czyli obliczanie promieni światła odbitego. Jak chesz robić rendery testowe, w zakladce renderer masz samples per pixel, czyli ilość sampli na pixel po polskiemu. I mniejsze wartości, tym bardziej spixelowany obrazek. Dobry ładny renderek wychodzi przy 16-64, niekiedy wystarczy 1-16 tak jak jest deafultowo (lub 4-16), do testow wystarcza niskie wartosci typu 1/4-1 lub 1-4 a nawet mniejsze. Generalnie im mniej tym szybciej, wartosci od 64 włącznie wzwyż sie juz dlugo renderuja i zazwyczaj sa niepotrzebne, no chyba ze renderujesz straszna drobnice typu wcięcia na listeczkach do interfejsu do gry. Ja osobiście używam samplowania 16-64 maxymalnie przy obrazkach rozdzielczości ekranowej oraz do a4, przy dużych renderach natomiast, powiedzmy 3000 pixeli i większe, wystarczy mniejszy sampling, np 1-4 lub 4-16, w zależności od tego co renderujesz. Edytowane 10 Listopad 201014 l przez Levus
Napisano 10 Listopad 201014 l Autor Dzięki wielkie. Ps. Postaram się nie robić filmików tylko jak najjaśniej opisywać moje problemy. Filmik zrobię w razie konieczności oraz postaram się go wrzucić na jakiś dobry serwer Video-wy typu youtube lub coś w tym stylu. Jeszcze raz DZIĘKUJĘ za okazana pomoc, już myślałem że, nikt już tu nie odpisze.