Skocz do zawartości

3DSMAX 2010 nie widzi systemowych kodeków video

pixelangel

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, jest taki problem polegający na tym że 3dsMAX 64bit w opcjach wyboru kodeków video ma cztery formaty - uncompressed, ffdshow video encoder,mjpeg compressor, DV video encoder.

Następna sprawa jest taka że podczas renderowania przy opcji uncompressed czasami wychodzi kompletnie czarny obraz, albo np scena jest nie kompletna.

Może ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Edytowane przez pixelangel

• Odpowiedzi 8
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

No nie zrozumiałeś kolegi mirach - nigdy nie renderuj do formatów wideo bo to po prostu nie ma sensu, a jak chcesz od razu podejrzeć wynik bez składania klatek w oddzielnym programie to masz w maxie Ram player.

Gość Argenti

Witam, ja również mam problem z kodekami, na liście kodeków mam do wyboru wyłącznie 3 pozycje : uncompressed , mjpeg compressor , DV video encoder.

Natomiast brakuje ffdshow video encoder. Mam zainstalowane kodeki, u kolegi widnieje taki wpis. DV nie renderuje mi do panoramy tylko obraz jest ściśnięty do 4:3, a mjpeg to nie najlepszy wybór...

Co zrobić aby opcja ffdshow video encoder była do wyboru?

No przecież koledzy wyżej napisali, nie ma sensu renderować do video, lecz podgladac sekwencje obrazkow w RAM player w menu render, albo korzystac z darmowego

programu do edycji video virtualdub, mozna nim sobie skompresowac pliki dowolnie, jest bardzo prosty w obsludze.

By wyrenderować sekwencje obrazkow, w opcji output ustawiamy np tga, albo cokolwiek nam pasuje, do preview nawet jpg mozna, dodając na koncu nazwy pliku podkreslnik ("nazwa_"), wowczas max nam wypusci sekwencje nazwa_0000, nazwa_0001 itd.

Gość Argenti

Dziękuję za odpowiedz, zastosuje się do Waszych uwag. Ale nadal nie wiem dlaczego mam wyłącznie 3 wpisy mimo, iż powinny być 4, to jest razem z ffdshow video encoder, tak jak ma kolega Pixelangel. W czym może tkwić problem? Naprawdę chciałbym wyrenderować kilka sekund i wolałbym na razie mieć to trywialne narzędzie. Jeśli możecie proszę o pomoc w tej sprawie jako, jak widać, jestem niedoświadczony jeszcze w maxie.