pixelangel Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 (edytowane) Jak w temacie, jest taki problem polegający na tym że 3dsMAX 64bit w opcjach wyboru kodeków video ma cztery formaty - uncompressed, ffdshow video encoder,mjpeg compressor, DV video encoder. Następna sprawa jest taka że podczas renderowania przy opcji uncompressed czasami wychodzi kompletnie czarny obraz, albo np scena jest nie kompletna. Może ktoś się spotkał z podobnym problemem? Edytowane 27 Listopad 2010 przez pixelangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Max tak ma. Ale to tylko po to zeby ci przypomniec ze w maxie nigdy nie nalezy renderowac do formatow video, tylko pojedyncze klatki a potem skladac :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 Dodam tylko, że max 64 ma jeszcze gorzej w tej kwestii, nawet do qt się nie da - ja to tłumaczę ewolucją, nieużywane "narządy" powoli zanikają...i dobrze :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pixelangel Napisano 27 Listopad 2010 Autor Share Napisano 27 Listopad 2010 (edytowane) Czyli ewentualnie na upartego zostaje posiadanie v32/64bit 3dsmaxa. Na v32 renderowanie a v64 modelowanie:-) Edytowane 27 Listopad 2010 przez pixelangel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Orangegraphics Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 (edytowane) po co posiadać x64 jśli renderuje się na 32?;/:D ramplayer słowo klucz Edytowane 27 Listopad 2010 przez Orangegraphics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 27 Listopad 2010 Share Napisano 27 Listopad 2010 No nie zrozumiałeś kolegi mirach - nigdy nie renderuj do formatów wideo bo to po prostu nie ma sensu, a jak chcesz od razu podejrzeć wynik bez składania klatek w oddzielnym programie to masz w maxie Ram player. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Argenti Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 Witam, ja również mam problem z kodekami, na liście kodeków mam do wyboru wyłącznie 3 pozycje : uncompressed , mjpeg compressor , DV video encoder. Natomiast brakuje ffdshow video encoder. Mam zainstalowane kodeki, u kolegi widnieje taki wpis. DV nie renderuje mi do panoramy tylko obraz jest ściśnięty do 4:3, a mjpeg to nie najlepszy wybór... Co zrobić aby opcja ffdshow video encoder była do wyboru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 25 Marzec 2011 Share Napisano 25 Marzec 2011 No przecież koledzy wyżej napisali, nie ma sensu renderować do video, lecz podgladac sekwencje obrazkow w RAM player w menu render, albo korzystac z darmowego programu do edycji video virtualdub, mozna nim sobie skompresowac pliki dowolnie, jest bardzo prosty w obsludze. By wyrenderować sekwencje obrazkow, w opcji output ustawiamy np tga, albo cokolwiek nam pasuje, do preview nawet jpg mozna, dodając na koncu nazwy pliku podkreslnik ("nazwa_"), wowczas max nam wypusci sekwencje nazwa_0000, nazwa_0001 itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Argenti Napisano 26 Marzec 2011 Share Napisano 26 Marzec 2011 Dziękuję za odpowiedz, zastosuje się do Waszych uwag. Ale nadal nie wiem dlaczego mam wyłącznie 3 wpisy mimo, iż powinny być 4, to jest razem z ffdshow video encoder, tak jak ma kolega Pixelangel. W czym może tkwić problem? Naprawdę chciałbym wyrenderować kilka sekund i wolałbym na razie mieć to trywialne narzędzie. Jeśli możecie proszę o pomoc w tej sprawie jako, jak widać, jestem niedoświadczony jeszcze w maxie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi