Napisano 2 Grudzień 201014 l Witam, nie wchodzac w dylematy nt zasadnosci kupowania laptopa do 3d mam prosbe o sugestie dot. takichze laptopow. Lap bedzie sluzyl do wizualizacji (3ds + vray i niedalekiej przyszlosci vray 2.0, z tego co rozumiem obslugiwac bedzie gpu) tj. modelowanie, rendering i maly post w psie. Wizki wszelakie, rowniez te wymagajace. Wiem, ze stacja jest lepsza, etc., ale ten watek dot. lapa ;] RAM Z tego co sie zorientowalem musze miec mozliwosc rozbudowy ramu do 8gb. Wiekszosc lapow jest sprzedawana z 4gb - pytanie - czy sa tam jeszcze wolne sloty czy zapchane to-to jest 2+2gb? PROCEK Rozumiem, ze im silniej tym lepiej - ale ktory konkretnie polecacie? GRAFA Przyszlosciowo cus z CUDA? do VRAY GPU? Na cos szczegolnego zwrocic uwage? SERWIS Ktory najlepszy? Sory za tak ogolnikowe pytania ale bedzie to pierwszy lap w mym zyciu i nawet nie wiem o co pytac ;] Pozdro
Napisano 2 Grudzień 201014 l No to po kolei RAM - trzeba po prostu sprawdzić w specyfikacji, zazwyczaj zostawiane są jeszcze wolne sloty ale nie zawsze, najlepiej to chyba bezpośrednio u producenta zapytać, bo np. ja, na podstawie info w internecie do teraz nie wiem ile tak naprawdę mogę władować RAMu do siebie. PROCEK - Celuj w i7 - wydajny a jednocześnie ekonomiczny ze względu na zmienną częstotliwość. GRAFA - nie wiem czy znajdziesz coś z Cudą w laptopach, generalnie grafika to chyba obecnie najsłabsze ogniwo w laptopach (przynajmniej tych w rozsądnej cenie). SERWIS - wielu znajomych bardzo sobie chwaliło serwis Della. Generalnie było ostatnio sporo podobnych wątków więc warto przejrzeć, bo podane byly konkretne modele.
Napisano 3 Grudzień 201014 l do renderów i7 bo ma HT (chyba ze moobilne nie mają- nie wiem do konca), ilość slotów RAM zajętych jest zwykle podana w danych technicznych, teraz chyba kazda mobilna nvidia ma CUDA core.
Napisano 3 Grudzień 201014 l do renderów i7 bo ma HT (chyba ze moobilne nie mają- nie wiem do konca), ilość slotów RAM zajętych jest zwykle podana w danych technicznych, teraz chyba kazda mobilna nvidia ma CUDA core. No fakt, Cuda jest:), pomyliło się z Quadro:)
Napisano 9 Grudzień 201014 l Autor ok a procek i7 nie bedzie sie grzal za bardzo? Nie lepiej wziac i5?
Napisano 9 Grudzień 201014 l i7 nie grzeje się mocniej niż core2duo. Poza tym i7 ma HT aplikacje 3d wykorzystają dodatkowe wątki a i5 tego nie ma.
Napisano 9 Grudzień 201014 l Autor i7 nie grzeje się mocniej niż core2duo. Poza tym i7 ma HT aplikacje 3d wykorzystają dodatkowe wątki a i5 tego nie ma. Z tego co wypisuje intel na swojej stronie i5 tez maja ht
Napisano 9 Grudzień 201014 l Autor jest natomiast roznica w liczbie rdzeni - te wyzsze i7 maja 4 ale przydalby sie jakis benchmark dedykowany pod 3ds max...
Napisano 5 Styczeń 201114 l Witam. Mam sprawę właśnie w tym temacie. Mianowicie będę kupował wkrótce laptopa za podobną cenę. Mam narazie na oku dwa zestawy: Acer AS7741G-434G64Mnsk Procesor Intel Core i5-430M 2.26 GHz 8 GB pamięci operacyjnej DDR3 Dysk twardy 640 GB Karta graficzna ATI Radeon HD5650 1 GB Matryca 17,3" Acer CineCrystal HD LED Lub Procesor Intel Core i7 740QM 1,73 - 2,93 GHz Technologia Intel Hyper-Threading i Turbo Boost 8 GB pamięci operacyjnej DDR3 Dysk twardy o pojemności 640 GB Błyszcząca matryca 15,6" LED HD Karta graficzna ATI Radeon HD5650 1GB Złącza HDMI i eSATA Pytanie do Was, jako specjalistów. Czy warto inwestować w procesor i7? Od informatyków słyszałem że nie wykorzystam jego mocy w pełni i w gruncie rzeczy przepłacę. Będę oczywiście robić projekty graficzne w photoshopie, autocad, revit i mnóstwo w 3ds max +VRAY. Co sądzicie ? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki
Napisano 5 Styczeń 201114 l Ten i7 az takim koksem nie jest wiec przy photoshopie i tak zacznie się pocić szybko nie mowiac o 3dMaxie.
Napisano 13 Styczeń 201114 l Różnica między i5 a i7 jest niewielka,wiec nie wiem czy jest sens inwestycji w ten procesor. Osobiście mam zaufania do Phenoma,bardzo dobrze się na nim pracuje:)