Napisano 9 Grudzień 201014 l Witam, po paruletniej przerwie :) Chciałbym tu wrzucać moje pracę, może mi podpowiecie gdzie robię błędy. Problem mam z tym że wiem że robię a nie zawsze wiem jakie:) Nie uzywam refek, anyway. Na początek pani -rysowana myszką (wole myszke od nędznego pentagrama, wacom w drodzę) Wydaje mi się że twarz jest ok kiedy patrzę na nią z bliska. natomiast z pewnej odległości ( czy tez w miniaturce) zaczyna wyglądać dziwnie, nie umiem tego jednoznacznie ocenić ;| Liczę na krytykę:) troche większy http://dismedia.pl/e1.jpg Edytowane 13 Grudzień 201014 l przez Suicide
Napisano 11 Grudzień 201014 l witamy na forum :D no, nawet mi się podoba, na pierwsze wrażenie wydaje sie bardzo realistyczne :D to co mogę Ci doradzić to rysowanie na wysokim opacity typu 100%. bo wszystko Ci sie rozmydla. i pamiętaj o czymś takim jak ostre krawędzie :D
Napisano 13 Grudzień 201014 l może fakt ze mi się rozmydla.. ale opacity 100%??, nie używam więcej niż 6% :)
Napisano 13 Grudzień 201014 l No rysując myszką 100% może oznaczać samobójstwo artystyczne, ale nick do czegoś zobowiązuje, prawda Suicide? :P Warto czasem popróbować z większymi wartościami, bez sensu mazać 20razy w jednym miejscu, żeby uzyskać barwę taką jaką chcesz. Jak będziesz miał już wacoma to nie schodź poniżej 50% i ustaw opacity dynamics na pen pressure ;) Do tego czasu radziłbym korzystać z nędznego pentagrama, bo lepszy nędzny pentagram niż myszka z jednym stopniem nacisku
Napisano 13 Grudzień 201014 l może fakt ze mi się rozmydla.. ale opacity 100%??, nie używam więcej niż 6% :) 6%? Ja nawet jak nakładam jakieś gradienty czy mgiełki to opacity mam w granicach 10-20%. Przy 6% malowanie musi być cholernie czasochłonne no i nie wygląda najlepiej. Pooglądaj prace innych ludków, nawet tu na forum (choćby ostatnio mayk), jak sobie radzą z niskim kryciem. Pzdr.
Napisano 14 Grudzień 201014 l @Noiprox. nie będziemy wyciągać pochopnych wniosków z mojgo nicka. Po prostu "mastah" było zajęte ;) przyznaje ze chcaielm zeby bylo miękko, troche fotograficznie i bardziej się martwilem o anatomię( i swiatło) niż o technike. ale skoro tak mówicie..:)
Napisano 14 Grudzień 201014 l przyznaje ze chcaielm zeby bylo miękko, troche fotograficznie i bardziej się martwilem o anatomię( i swiatło) niż o technike. ale skoro tak mówicie..:) No właśnie światło... ;) Budują je miękkie gradienty i ostre krawędzie, no i nie powinno zabraknąć obu żeby ładnie światłem zbudować bryłę. Nie ma co się męczyć w ten sposób, jeśli nie masz jeszcze tabletu łap się za kartkę i ołówek, więcej i szybciej się nauczysz.