kentauro Napisano 9 Grudzień 2010 Napisano 9 Grudzień 2010 (edytowane) Witam, mam problem z przenikającym cieniem. Chcę żeby cień box'a padający na platformę przenikał przez nią, żeby ta platforma była niewidoczna. Co zrobić żeby ten cień padał bezpośrednio na zdjęcie? i co zrobić żeby się nie renderował obiekt v-ray light? Edytowane 9 Grudzień 2010 przez kentauro
maniom Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 Żeby zrobić cień bez widocznego podłoża użyj materiału matte/shadow a co do vray to nie mam pojecia bo nigdy vray nie używałem
Robertus Napisano 13 Grudzień 2010 Napisano 13 Grudzień 2010 Widoczność światła masz w jego opcjach "invisible" chyba a widoczność podłoża możesz ustawić klikając na nim prawym przyciskiem i "vray properties" tam część nazwana matte object". Piszę z głowy więc nazwy delikatnie mogą się różnić ale generalnie wszystko tam jest.
kentauro Napisano 13 Grudzień 2010 Autor Napisano 13 Grudzień 2010 Niestety żaden sposób nie pomógł. Próbowałem z tym matte/shadow ale nie uzyskałem oczekiwanego efektu. Pogrzebałem też w v-ray properties, w zakładce matte properties ale to nie pomogło. Udało mi się tylko zrobić że podłoże jest czarne, ale to nie gra roli, bo chcę żeby pozostał cień boxa rzucany na podłoże, a podłoże żeby się w ogóle się nie renderowało albo żeby było przeźroczyste. Jest możliwe w 3ds max coś takiego?
Rekomendowane odpowiedzi