Gość dLx Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Chodzi mi o metodę modelowania shift+drag. Robię sześciana -> konwertuję do editable poly -> poprzez poly zaznaczam 1 ściąnkę -> przytrzymuję shift i przesuwam.Wtedy wyskakuje okienko z klonoawania a ja chciałbym to tylko extrud'owac Kiedyś normalnie modelowałem z shiftem,a teraz wyskakuje okienko klonowania.Szukam już 4 godziny i nie moge znaleźć rozwiązania. Pozdrawiam
freqfreq Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 Tak możesz robić z edge'ami. Extrude'a z shiftem nie zrobisz.
mirach Napisano 19 Grudzień 2010 Napisano 19 Grudzień 2010 musisz miec otwarta krawędz. Extrude dziala na edge nie na poly.
tesuo Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 mam to samo shift + drag przestał extrudować poly a zamiast tego robi się clone HELP
Dynamico Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 Nie mógł przestać działać bo jak napisano powyżej to nie działa z polygonami. Musisz użyć przycisku extrude na panelu modyfikacji
tesuo Napisano 5 Styczeń 2011 Napisano 5 Styczeń 2011 wiem co tam jest napisane :) nie przyśniło mi się to i używałem tej funkcji przez długi czas
freqfreq Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 (edytowane) Może takie coś było w maxie 8, ale już (aż) od 9 tego nie ma. Jest za to coś bardzo podobnego, jeśli już tak się przyzwyczaiłeś: Zaznaczasz swój obiekt editable poly, nie wchodzisz w żaden selection mode; Wciskasz SHIFT + E, przez co wchodzisz w extrude mode; W opcjach editable poly "wciska się" klawisz extrude, kursor zmienia się w "celownik", teraz najeżdżasz na jakiegoś face'a, klikasz, i trzymając lpm przeciągasz, używasz do tego tylko mychy, nie potrzeba tutaj trzymać wciśniętego ani shifta, ani nic innego. I póki z tego mode'a nie wyjdziesz, możesz sobie tak do woli extrudować. Ja tego nie używam =] Edytowane 6 Styczeń 2011 przez freqfreq
tesuo Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 miałem to w maxie 2011 :) a wziąłem to z jakiegoś tutka
tesuo Napisano 6 Styczeń 2011 Napisano 6 Styczeń 2011 mój błąd to nie działa na poly tylko na edge cos mi się musiało przyśnić :)
Rekomendowane odpowiedzi