Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

siema, robie film (nakrecilem juz kamera) i wklejam do maxa, nastepnie umieszczam pilke (wytwarzona komputerowo) i pojawia sie problem!

- bo pilka musi byc czesciowo zaslonieta przez noge gracza(z filmu 2d+ pilka 3d)

Ludzie POMOCY!!!!!!

• Odpowiedzi 16
  • Wyświetleń 2,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

MASKA albo zrób animowana maske za pomocą nurbsów wszystko to troszke jest zamotane bo trzeba bawic sie w animowanie lini w miejscach zasloniecia a potem surface albo jakas forma exclude gdzies sa tutki do tego i to nawet chyba w maxowym helpie...

Napisano
  • Autor

dzieki za posta, ale gdybys mi mogl troche bardziej wyjasnic

Napisano

a no wyglada to tak ze w viewpointach musisz zrobic z lini taką maskę która bedzie nanoszona na ten kawalek jako noga i przypisac do niej mape evoirment z mapa tego filmu no i bedzie to obiekt ktory zaslania ci pilke jednoczesnie bedac mapa filmu.Obiekt ten powinien byc animowany tak zeby nanosil sie na ta noge a najlepiej do tego uzyc NURBsów....pocztaj tez helpa w maxie bo jest tam temat o Camera Match i jest przyklad gdzie jest to zrobione na przykladzie stołu billardowego

Napisano

batman: dlaczego razem ze swoim chlopakiem schizo nadajac z tego samego kompa o tym samym ip dublujecie tematy?

Napisano

...pomoze ale forum to nie infolinia 247. poczekajcie do poznego wieczora az ludzie wroca z pracy czy innych szkol.

Napisano
  • Autor

dzieki za post Marcin, to juz troche kapuje. tylko chodzi oto czy nieuzywa sie jakis opci przy tym. zeczywiscie jest to nasz koncowa praca na infe. do poniedzialku:((((

Napisano
  • Autor

hodzi oto jak zrobic zeby zaslonic ta pilke, jakas textura? wiem jak zrobic ta maske i animowac, ale jak zakryc?czas mamy tylko do poniedzialku

Napisano

niewiem co wy piszecie... dla mnie to ja bym robil plane\'a na ksztalt nogi i nadal mu materail matte/shadow... po sprawie, jak dla mnie... aha, juz cos takiego robilem, tylko ze jako tlo byl obrazek gor z katalogu maps w maxie, a zza jednej gory wylatywala kulka

Napisano
  • Autor

o to powiedz cos blizej blagam, niezdaze tego zrobic:)

Napisano
  • Autor

wybaczcie ludzie ale takiego czegos nietoleruje! co to jest?Akdsn:batman: dlaczego razem ze swoim chlopakiem schizo .... Niewiem jak ty, ale ja wole kobiety!

Napisano

prawdziwy hetero: logicznie tytuluje watki; nie piesze w temacie plissss, help, ????????, !!!!!!!!; nie dubluje postow; czyta helpa i ustawia google jako startowa :\\

Napisano
  • Autor

jak pisze blagam, pomocy to znaczy ze mi sie spieszy, i zalezy mi na tym zeby to zrobic. a ty masz chyba jakies kompleksy

Napisano

animacja to nie dział do zadawania pytan technicznych, czytaj czasem definicje działow. twoj topik jest w dziale pomoc, rigging animating i compositing.

a co do twojego problemu to sie nei robi w maxie, bo to jest compositing, program typu after fx, ma maski, takie jak w photoshopie, mozesz je tam animowac sam albo uzyc sledzenia, program sam bedzie sledził maską nogę piłkarza. zrob film w maxie z piłką ale na alfie zamiast tła, zapisz w sekwencji targ 32 bity. i nałoz w after fx jako warstwe na film z piłkazami. następnie wymaskuj warstwe z piłką w miejscu gdzie piłkarz zasłania ją nogą. alb uzyj sledzenia albo kluczuj co iles tam klatek.

Napisano

Damian:naprawde myslisz ze to zrozumieją ?

Otuz ja bym jesli to na szybkiego,zrobil tak:

ulozyl jakis path zeby obiekt idealnie byl w viewpoincie ksztaltu tej nogi zaraz za noga umiescil ta zanimowana pilke.Textura tego obiektu na nodze powinna byc ta sama co do background i ustawiona na screen/evoirment albo matte/shadow co rozwiaze sprawe jak zaslonic pilke i tyle....eh

Gratulacje i i zyczenia wielkich perspektyw na dalsze zycie dla swiezego malzenstwa batmana+shizo