mmsmm Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Witam! Tak jak w tytule mam pytanie odnośnie jak wykonać zaprojektowany wcześniej przeze mnie mebel w 3d. Chodzi mi o to jakiej najlepiej funkcji do tego użyć? Mam bardzo mało czasu i chciałabym to jak najszybciej wykonać bez zbędnego "bawienia się". Dodaje plansze techniczną mebla - taboretu( z każdej strony wygląda tak samo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stormwind Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 spline + lathe na nogi , oraz spline + extrude z bevel na siedzisko. Roboty na 20 min, a czekasz juz kilka godzin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmsmm Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2011 mebelek na razie sobie czeka bo robię jeszcze inną wizualizacje więc spoko:) ...dziękuje bardzo za odpowiedz chociaż nie wiem czy mi zajmie to tylko "20 min" choć byłabym z tego powodu bardzo zadowolona jakby tak się stało:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Może zajmie więcej ale obczaisz 2 najbardziej przydatne modyfikatory w 3ds max. Ja tam bym Siedzisko załatwił sweepem a nogi lathe:) No i może jakaś kosmetyka w editable poly. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmsmm Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2011 ...jestem teraz przy robieniu siedziska i jak podpowiedziano mi na początku narysowałam kształt za pomocą linii dodałam do tego Bevel i zwiększyłam grubość(height)... wszystko pięknie tylko wyszedł mi z tego płaski "pacek":) a jak wiadomo siedzisko jest na krawędziach zaokrąglone a nie ścięte jak spod noża;) próbowałam dodać do tego smooth i tylko mi się wszystko powykrzywiało i co teraz??? Jak nadać temu taką ładną "obłość" przy krawędziach??;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ryba747 Napisano 8 Styczeń 2011 Share Napisano 8 Styczeń 2011 Funkcja fillet w editable spline :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmsmm Napisano 8 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2011 filet nic nie daje bo mi o coś innego chodziło... poradziłam sobie już po swojemu za pomocą soft selection... w miarę wygląda ok, nie jest to perfekcyjne siedzisko... ale myślę, że potem się zatuszuje niedociągnięcia;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 9 Styczeń 2011 Share Napisano 9 Styczeń 2011 obrysuj ten kształt linią skonwertuj ją na editable spline zmień wieszchołki ze zwykłych smooth ew bezier corner i zrób taki kształt jak tam masz potem skonwertuj na editable poly extrude i masz siedzisko, chamfer na koniec i gra gitara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi