Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam nastepujacy problem- chcialbym wyrenderowac fasade. W scenie uzylem vray sun i vray physical camera. W momencie kiedy renderuje okno viewportu Front, wychodzi mocno przeswietlone. Moze da sie ustawic vray physical camera w taki sposob aby 'patrzyla' dokladnie prostopadle? A jesli nie to co powinienem zrobic?

prosze o pomoc

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 1,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na pewno domyślna kamera maxa ma opcję ("ptaszek" do zanznaczenia) widoku ortogonalnego czyli bez perspektywy. W opcjach kamery vray sam kiedyś szukałem takiej możliwości i ostatnio zauważyłem , że kamera doom ma w jednej ze swoich wersji w nawiasie oznaczenie (ortho) ale nie wypróbowywałem tej opcji.

Napisano

ewentualnie zmniejsz natężenie słońca (Intensity multiplier w panelu edycji vraysun do ok 0.02 - 0.03 i używaj zwykłej maxowej kamery z zaznaczonym ortographic projection

Napisano
  • Autor

Wielkie dzieki- nie znalazlem opcji orto ale zmniejszenie intensywnosci swiatla rzeczywiscie pomoglo

Napisano

ortographic projection włączasz w ustawieniach maxowej kamery, w zakładce parameters zaraz pod wyborem lens i FOV

Używając kamery zamiast okien viewportów: left front itp masz większą kontrolę nad kompozycją i zabezpieczenie przed przypadkowym przesunięciem obiektu w viewporcie