lilhomie Napisano 10 Styczeń 2011 Napisano 10 Styczeń 2011 Witam, mam nastepujacy problem- chcialbym wyrenderowac fasade. W scenie uzylem vray sun i vray physical camera. W momencie kiedy renderuje okno viewportu Front, wychodzi mocno przeswietlone. Moze da sie ustawic vray physical camera w taki sposob aby 'patrzyla' dokladnie prostopadle? A jesli nie to co powinienem zrobic? prosze o pomoc
Dynamico Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 Na pewno domyślna kamera maxa ma opcję ("ptaszek" do zanznaczenia) widoku ortogonalnego czyli bez perspektywy. W opcjach kamery vray sam kiedyś szukałem takiej możliwości i ostatnio zauważyłem , że kamera doom ma w jednej ze swoich wersji w nawiasie oznaczenie (ortho) ale nie wypróbowywałem tej opcji.
stormwind Napisano 11 Styczeń 2011 Napisano 11 Styczeń 2011 ewentualnie zmniejsz natężenie słońca (Intensity multiplier w panelu edycji vraysun do ok 0.02 - 0.03 i używaj zwykłej maxowej kamery z zaznaczonym ortographic projection
lilhomie Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Napisano 12 Styczeń 2011 Wielkie dzieki- nie znalazlem opcji orto ale zmniejszenie intensywnosci swiatla rzeczywiscie pomoglo
stormwind Napisano 12 Styczeń 2011 Napisano 12 Styczeń 2011 ortographic projection włączasz w ustawieniach maxowej kamery, w zakładce parameters zaraz pod wyborem lens i FOV Używając kamery zamiast okien viewportów: left front itp masz większą kontrolę nad kompozycją i zabezpieczenie przed przypadkowym przesunięciem obiektu w viewporcie
mkeruj Napisano 16 Styczeń 2011 Napisano 16 Styczeń 2011 W vrayu 2 można renderować z viewportu wg konfigu vray physical camera.
Rekomendowane odpowiedzi