cieply Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Hej, mam mały problem. Mam zespół (nazwijmy go zespół A) obiektów (boxy powycinane, planes etc.) i potrzebuję go skopiować w scenie paredziesiąt razy (powstaje zespół A2, A3, A4, A5,...). Zależy mi na tym żeby po zmianie zespołu A, od razu zmieniły się zespoły A2, A3, A4, A5. Bawiłem się xrefem, ale po zaimportowaniu sceny, nie chce jej skopiować w nowej scenie (dopiero po merge - ale wtedy obiekt po obiekcie trzeba zmieniać osobno, nie są zlinkowane). Macie może coś w zanadrzu? :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miłosz3ds Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem - czy zwykłe polecenie copy -> ale z zaznaczonym "instance" zamiast "clone", to nie jest to, o co Ci chodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply Napisano 12 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2011 Nie za bardzo, bo jak dodam jakieś nowe obiekty do zespołu A to nie zadziała;/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tores Napisano 12 Styczeń 2011 Share Napisano 12 Styczeń 2011 Zrób grupę zmodeli w scenie, którą będziesz wstawisz do nowej sceny jako xref objects. Po wstawieniu xrefa sklonuj go z instancją tam gdzie potrzebujesz. Jeżeli coś będziesz chciał zmienić w tej grupie to wracasz do pierwszej sceny i otwierasz ją. Dodajesz nowy model i attac***esz go do istniejącego już jakiegoś zbędnego obiektu, który będzie schowany np. w ścianie. Chodzi o to aby pierwszy xref wstawiony do sceny miał juz w liście ten obiekt bo inaczej nie zmienią ci się pozostałe instancje. Zamykasz grupę zapisujesz plik i widzisz w tamtej scenie już zmiany jeżeli miałeś włączony automatyczny update. W zasadzie i bez xrefów to będzie działać ale w tym przypadku zaoszczędzasz sporo miejsca na dysku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cieply Napisano 13 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 13 Styczeń 2011 Wielkie dzięki Tores, przydało się i to bardzo :) Rep poleciał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi