Lapsio Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Witam. Zaczne od tego, że jestem uczniem gimnazjum, 3 klasy, stąd mały budżet. Zamierzam w najbliższym czasie sobie wymienić podzespoły w kompie. Nastawiam sie na 100% grafiki 3d. Ewentualnie trochę 2d, ale raczej niespecjalnie. Nie mam bladego pojęcia co jest istotne więc proszę o pomoc. Obecnie dysponuję 2 kośćmi po 2gb Patrioty, Core Duo 2,6, Nvidie 9600. Dysk twardy zamierzam zostawić. Na nowy procesor, płytę główną, więcej RAMu i ewentualną wymianę karty graficznej (jeśli ma ona znaczenie) i nową obudowę (chłodzenie raczej powietrzem, ale wentylatory większe - 12 cm chyba one są bo strasznie mi się grzał - mam trochę niefortunne biurko z kiepską cyrkulacją powietrza) zamierzam wydać nie więcej jak 2000zł. System oczywiście 64 bitowy. Jeśli chodzi o jakiekolwiek względy wizualne obudowy, a już tym bardziej innych podzespołów, to nie ma absolutnie żadnego znaczenia, ważne żeby działało i spełniało swoje zadania. Pracuję w Blenderze + PS do texów, więc karta nie musi być Nvidii, bo i tak nie będę korzystał z renderowania sprzętowego w Maxie 11. Tak na marginesie spytam się jeszcze, bo nie bardzo się znam, czy naprawdę procesor jest najważniejszy przy renderowaniu? I czy core i7 faktycznie jest taki och i ach i warto go kupić. Przede wszystkim zależy mi na renderowaniu, ale cieszyłbym się gdyby komfort pracy też był znośny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 A co masz za sprzęt w tej chwili? Za 2000 nie postawisz sprzętu na i7, zapomnij. Zwłaszcza że potrzebujesz ramu DDR3 Jeśli masz socket 775 to wymień najwyżej proca na mocnego quada i po robocie. Ja pracuje na Q6600 i 4gb ramu, jeszcze przez jakiś czas wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asblaze Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 http://allegro.pl/komputer-pc-geforce-250gts-1gb-athlon-monitor-i1421504739.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Za ta cene to bym ci polecal zrezygnowanie z karty graficznej i pojechanie z tym: Core i& 2600K, albo Core i5 2500K. Zresztą zobacz benchmarki, na razie wymiatają wszystko inne przy renderowaniu, a cena jest śmieszna za tą moc obliczeniową i pięknie się kręcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lapsio Napisano 24 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2011 Nie, nie, ja mam calego kompa, chce wymienic tylko podzespoły, które przyspiesza renderowanie - procesor (co za tym idzie plyta glowna) i dokupic troche ramu (mam 4gb w 2 kościach, ale nie wiem czy DDR2 czy 3) i ew. karte graficzna o ile to cos moze pomoc. Nie musze miec zaraz Nvidii 250GTX myslalem o czym slabszym (duzo) np. Nvidia 9800, ale to pewnie nie ma sensu. Do tego dojdzie nowa obudowa i zasilacz (ale to mniej niz 200 zl da sie zrobic) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lapsio Napisano 24 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2011 Propozycja kotisdeda mi pasuje, tylko jesli bym faktycznie postawil tylko na procesor (raczej Core i7 2600K) to czy ma znaczenie płyta główna? czy to wystarczy tylko żeby miała pasujące to mocowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olaf Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 w 2tys sie nie zmiescisz - musisz wymienić RAM dodatkowo. Zobacz czy jakiś AMD nie ruszy z Twoim ramem i dokup odpowiednią płytę - bedzie tania i procka - tez będzie tani. Za ok 600pln masz mocnego AMDka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lapsio Napisano 24 Styczeń 2011 Autor Share Napisano 24 Styczeń 2011 Czemu musze wymieniać RAM, ten stary sie nie nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Nie, i7 pracuje na płytach, do których pasuje tylko DDR3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kotisded Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 rzuc wtedy i5 K ma tylko troche słabsze benhmarki a jest 0 500 zł tanszy, 4 gb ramu mozesz juz za 150 zł kupic, mozna liczyc 2x200 zeby dobre wyszly i 900 zł masz na plyte glowna i jakies tam chlodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NV Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Dlaczego powstaje tyle bardzo podobnych tematów a nikt nie zagląda do poradnika ? przynajmniej wiedziałbym czego brakuje a tak to tylko coraz większy bałagan i dublowanie wątków jakby każdy i jego zestaw był najważniejszy. Do tego jeszcze zły dział ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 Dlaczego powstaje tyle bardzo podobnych tematów a nikt nie zagląda do poradnika ? przynajmniej wiedziałbym czego brakuje a tak to tylko coraz większy bałagan i dublowanie wątków jakby każdy i jego zestaw był najważniejszy. chyba z tego samego powodu dla ktorego od lat pojawiaja sie wątki o zniknieciu strzalek i rozmazanych bitmapach w maxie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hynol Napisano 24 Styczeń 2011 Share Napisano 24 Styczeń 2011 4 gb ramu mozesz juz za 150 zł kupic, mozna liczyc 2x200 zeby dobre wyszly Za 250 ma Kingstony 2x4GB dual. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mkeruj Napisano 26 Styczeń 2011 Share Napisano 26 Styczeń 2011 Hynol, daj linka, chętnie zadobędę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KONAn Napisano 27 Styczeń 2011 Share Napisano 27 Styczeń 2011 http://www.gral.pl/Kingston+2X+4GB+DDR3-1333_594.html Ostatnio je dokupiłem jako kolejne 24GB :). Moje były na 1.5V low profile bez radiatorów na kościach Hynix-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi