Napisano 26 Styczeń 201114 l kurcze blade... nie mam pojęcia jak to pociąć... stopka na dole ma takie wcięcie przy obrazakch - wiem, tam jest tło w jednym kolorze, więc w sumie mógłbym tak wstawić.. ale czy znacie jakiś patent, żeby to było przeźroczyste?
Napisano 28 Styczeń 201114 l Ja nie kombinowałbym zbytnio, normalnie przeciął po całości do tego bg z repeat x i gotowe. A te obrazki w divie wstawił. No ale ja mało wiem. ;)
Napisano 28 Styczeń 201114 l Autor ostatecznie właśnie tak zrobiłem... niestety nic nie przyszło mi do głowy...:/ chociaż może dałoby się to zrobić divami na %, ale wtedy by się pewnie kaszaniło przy różnych rozdzielczościach... w zasadzie to różnicy nie ma żadnej ;)
Napisano 28 Styczeń 201114 l No właśnie, przeglądarki i rozdziałka. To chyba najbezpieczniejsze rozwiązanie.
Napisano 28 Styczeń 201114 l Wychodząc z założenia, że proste rozwiązania są najlepsze, to dlaczego by nie ciachnąć tego footera jako jeden, idiotycznie długi obrazek (np. 2200px, chociaż 1920 powinno w zupełności wystarczyć - full hd ;) )? Zapisany w png 24 nie dość, że będzie zajmował grosze (stawiam na 5kb maks!), to jeszcze obsłuży 8 bitowy kanał alfa ("gładka" przezroczystość - wiesz o czym piszę :] ). Pozdro i powodzenia!
Napisano 28 Styczeń 201114 l Autor prostszym rozwiązaniem jest już to co pisaliśmy wcześniej... wycinasz tylko kawałek z zaokrągleniami... a resztę dajesz na 100% chociaż zrobiłem to jeszcze inaczej wyciąłem sobie tylko lewe i prawe zaokrąglenie jako *.png... wsadziłem jednego diva w drugiego... jednemu dałem background left, drugiemu background right a nadrzędnemu background-color ;)
Napisano 29 Styczeń 201114 l to lepiej bylo zrobic jednego png jak napisal kots, bedziesz mial mniej plikow, mniej instrukcji, bedzie dzialac w kazdej przegladarce i w kazdej rozdzielczosci (jak png ma jeden kolor to mozesz nawet sieknac 5000px szerokosci, a jesli bedzie za malo to mozna go wsadzic w drugiego diva 100% width i w drugim div dac bg repeat-x) balem sie tu odezwac na poczatku bo ja w cieciu jestem samouk i balem sie konfrontacji z jakas szkola ciecia, mam nadzieje ze nieslusznie
Napisano 31 Styczeń 201114 l Autor no niby tak... ja mam taką manierę, że zawsze staram się unikać obrazków i gdzie tylko mogę daję background-color: :) a co do szkół cięcia... to nie wiem czy jakieś w ogóle istnieją :) ja się staram wszystko odwzorowywać tak jak jest w rzeczywistości.. np. logo w tym projekcie to wycięty *.png (wraz z cieniem) i rzucony na position absolute :)
Napisano 1 Luty 201114 l no ja bym to zrobił we flashu zajęłoby z 50kb z obrazkami i podpiął skrypt do SEO. Na bank się nie rozjedzie w przeglądarce ;)
Napisano 2 Luty 201114 l Autor illy - da się zrobić bez position:absolute; ale logo wizualnie wisi nad resztą strony i rzuca cień... i tak samo zakodowałem to w CSS... ola-f - ciekawy patent, ale o jakim skrypcie mówisz? to jest PHP, czy jakiś AS ?
Napisano 3 Luty 201114 l Autor illy zgadza się, ale teoretycznie... i w zasadzie fizycznie (w photoshopie) pod logiem też jest tło :)