Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

;) wiem co sobie myślicie... ;) ale kots swoją pracą natchnął mnie do minibitwy WebArtowej w nieco innym stylu.. :)

jak wiadomo... WebArt.. to nie tylko layoty do strony, ale również flash, css, html, javascript...

... wpadłem więc na pomysł zrobienia czegoś w stylu bitwy Fotograficznej... a mianowicie:

1. Temat pracy (na prawdę dowolny, niekoniecznie związany z komercją i tworzeniem typowych reklam)

2. Sposób wykonania.

np. "Podwójna osobowość" technika: html + css (nie używając plików graficznych).

lub: "Czarno na białym" technika: flash.

Co o tym myślicie? :)

• Odpowiedzi 21
  • Wyświetleń 3,9k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Na arkusz stylów i htmla bym się pisał. Chociaż nie do końca jeszcze wiem o co chodzi w bitwie. Torm, more info pls. ;)

Napisano

na flasha pisałbym się chętnie, muszę trochę odświeżyć umysł.

Napisano
  • Autor

w skrócie mówiąc, chodzi o to, żeby przedstawić bardziej artystyczny temat ... z wykorzystaniem technik typowo internetowych :)

np. na pierwszej bitwie podaję:

1. "Jakiś temat"

2. Flash

no i trzeba "Jakiś temat" przedstawić za pomocą flasha... zwycięsca organizuje kolejną bitwę.... podając np.:

1. "Jakiś temat 2"

2. Html + css + javascript

Tematy można przedstawiać w sposób dowolny (mniej, lub bardziej surrealistyczny) bądź... w ogóle nie surrealistyczny :)

jedyne czego trzeba się trzymać to temat... i technika wykonania.

Napisano

Fajny byłby ten pomysł z pierwszego posta, czyt. projekt bez plików graficznych.

Napisano
  • Autor

pomysłów pewnie będzie sporo... łączenia różnych technik... :)

pytanie tylko, czy będą na to chętni? :)

Napisano

Pomysł niezły, chętnie bym się załapał na którąś z serii. Proponuję tylko, by technika była do wyboru, bo nie każdy ma szanse np. na Linuxie poszaleć z Flashem, chyba, że tylko od strony kodu, a to już niezły hardcore (piszę to z poziomu niedoświadczonej osoby, która miała do czynienia tylko z Flash Catalyst'em) ;)

Pytanie, jak będzie wyglądała prezentacja pod głosowanie?

Napisano
  • Autor

myślę, że standartowo... czyli sąda... nicki i prace... w większości prace pewnie będą linkami... ale to nie jest chyba zbyt duży problem :)

Napisano

Nie bardzo się wyraziłem :P Chodzi o za reprezentowanie również umiejętności od strony pisania - nie raz widziałem stronę, która się ukatywniała kiedy użytkownik zaczął przeglądać, stąd te wąpliwości :)

W formie prostego serwera na potrzeby strony,zipami i indexem do odpalenia, aczkolwiek wątpię, by chciało się pobierać każdy link :)

Czy raczej każdy sam stawia u siebie na darmowym hostingu, specjalnie na potrzeby sondy?

Ja tak dopytuję, dla upewnienia się ;)

Napisano

Pomysł (na bitwę) bardzo mi się podoba. :)

Nie wiem tylko czy jest sens rozdzielać flasha i html? Wiem, że flash to potężna bestia, ale dobrze zrealizowany html'owy pomysł może nawiązać równorzędną walkę.

Mój niepokój wzbudziło zdanie (fragment zdania w zasadzie): "nie używając plików graficznych". No da się robić takie rzeczy, te wszystkie transformacje 2d, 3d, ale to jest *bardzo* czasochłonne. Tutaj przykład takiej pracy: http://www.subcide.com/articles/pure-css-twitter-fail-whale/

Autor trochę narzeka, że była to bardzo żmudna robota i raczej nie planuje czegoś takiego powtarzać w najbliższej przyszłości. ;)

Myślę, że bitmapy powinny zostać. ;) O proszę, tutaj bardzo fajny pomysł zrealizowany na html + css + obrazki: http://lostworldsfairs.com/atlantis/

Poza tym pragnę przypomnieć, że html w czasach dzisiejszych to też canvas: http://www.canvasdemos.com/

oraz SVG (wektory!) - tutaj jako przykład podam moje własne super proste demko: http://arturkot.pl/wentylator/ - wiatraczek to wektor. :)

W tym ostatnim przypadku (SVG) muszę polecić raphaela: http://raphaeljs.com/ - świetna biblioteka, ma niezłą dokumentację. No i... *Działa na IE.*

Btw. jeśli ktoś jeszcze nie widział ;) to na Smashingmagazine ukazał się świetny artykuł o "css'owych świeżynkach": http://www.smashingmagazine.com/2011/02/11/the-bright-near-future-of-css/

Myślę, że taka bitwa to świetny pretekst by je wykorzystać! No bo jednak w starciu z real life polish client z takimi rzeczami trzeba bardzo ostrożnie. :/

Napisano
  • Autor

Dobrotek - myślę, że tutaj będzie problem... bo jak będzie sonda.. oceniać będzie mógł każdy, a na pewno nie każdy zna się na stronie kodowania... i czy kodowanie jest poprawne czy nie... ale na pewno coś co nie wyświetli się we wszystkich przeglądarkach będzie ocenione niżej... :)

kots - to wszystko będzie zależało od autora kolejnych bitew... równie dobrze będzie mógł napisać..: "html lub flash", "html + flash", "html + svg"... cokolwiek :)

Napisano
  • Autor

nie... po prostu miałem nadzieję, że będzie więcej zainteresowanych... ale w sumie kogo to co ? ;)

pierwszy temat:

"Czas utracony"

technika dowolna (związana z webem oczywiście)

Napisano
  • Autor

totalna dowolność... może być sam html + css, może być czysty html.. może być flash + html... może być sam flash... może być sama java... whatever :)

deadline pewnie jakiś by się przydał, ale to jeszcze sprawa dyskusyjna :)

Napisano
  • Autor

jak to za malo?... Ty, ja BizU... mozliwe, ze kots i Dobrotek... to juz jest nas trzech :) poza tym jak nie ruszymy... to sie nic nie ruszy :)

(wybaczcie brak polskich znakow - problemy z systemem)

Napisano

Torm, mam pytanie - wypociny z GIMPa też mogą być w konkursie, czy robimy surowy HTML i CSS? :P

Edit: Nie doczytałem - technika dowolna - przepraszam za durne pytanie ;)

Napisano

kijowy czas, bo inż. pisze, ale biorę udział.

co do mnie to tylko AS, sam kod beż żadnych zewnetrznych elementów graficznych

Napisano
  • Autor

Dobrotek, może być, ważne, żeby chociaż w jakiś sposób wiązało się z WebArtem :)

BizU, działaj działaj :) ja też postaram się coś wykombinować... jak znajdę chwilę... chociaż ostatnio równie zawalony jestem... :)