Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, to znowu ja z kolejnym problemem. Otóż chciałem sobie wymodelować nożyk no i zacząłem od modelowania rączki i chciałem zaznaczyć sobie kawałek rączki, no ale nie chciałem od nowa jej zaznaczać, no więc chciałem odznaczyć kilka zaznaczonych polygonów. Wcisnąłem więc Ctrl i odznaczam te polygony, no i ciężko jest je tak odznaczać i w dodatku jest to irytujące. Nie ma jakiegoś innego sposobu na odznaczanie kilku polygonów naraz niż odznaczanie każdego po kolei? A i jak zrobić takie coś jak na tym obrazku? - http://tutorial-zee.com/wp-content/uploads/2008/07/3dsmax-3dmodel-3dknife-studio-tutorial12-thumb.gif Próbowałem zaznaczyć i przesunąć ten fragment tej góry, ale nic to nie daje i nie wiem jak to przesunąć, aby było tak jak na obrazku.

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 683
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Napisz o jaki soft Ci chodzi - będzie duuuużo łatwiej pomóc.

Zakładam, że chodzi o Max'a. Wtedy po pierwsze odznaczasz nie z ctrl tylko z altem. I masz sporo opcji zaznaczania - naciskaj "q" i przetestuj sobie wszystkie.

Pozdro

Edytowane przez blinq

Napisano

1. Najłatwiej będzie ci jak pisze blinq - używając ALT [tylko odejmowanie selekcji - więc zaznaczasz nadmiar i działasz].

2. Włącz funkcję "Ignore Backfacing" i używaj selectTool [q].

3. Możesz zaznaczyć face'y w "szczycie" obiektu i powiększać selekcję używając przycisku "Grow"/"Shrink"[analogicznie kurczy selekcję]

4. Jeśli obiekt jest w miarę foremny, możesz używać selekcji w trybie "edge" - zaznaczając Loop lub Ring i przechodząc w edycję "Face" klikając na "ikonkę Polygon" z wciśniętym CTRL.

pozdrawiam.

Napisano

Ok, a wie ktoś gdzie można znaleźć zdjęcia/refki jakichś broni? Najlepiej przód i tył. Słyszałem o wikipedii na której można znaleźć tego typu obrazki, tylko nie pamiętam adresu...

Napisano

Nie będę zakładał ciągle nowych wątków, więc piszę tutaj. Otóż dlaczego jak zaznaczam górną część bryły w widoku z góry to dolna część też mi się zaznacza. A nie chcę ręcznie odznaczać dolnej części bryły, próbowałem kliknąć na pustą przestrzeń, ale wszystko się wtedy odznacza. Co zrobić, aby odznaczyć kawałek zaznaczonej bryły, a nie odznaczać ręcznie?

Napisano

A czemu nie zaznaczysz w widoku z boku?Jak koniecznie chcesz z góry to włącz ignore backfacing w editable poly,ale to nie zawsze zadziała tak ak chcesz.

A odznacza się z altem.

Edytowane przez mafida

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności