mysz94 Posted February 25, 2011 Share Posted February 25, 2011 Witam, jestem całkowicie początkujący (jednak bardzo szybko się uczę). Mam problem następujący: zrobiłem pokoik, a w nim okno (z dostępnego modelu okna, bo łatwo się animuje otwieranie). Szybkę zrobiłem przezroczystą, a na zewnątrz postawiłem światło kierunkowe (tzn. z targetem). Dla światła ustawiłem cienie, żeby ładnie wpadało przez okno, ale okazało się, że światło zatrzymuje się na szybach. Pytanie: Jak zrobić, żeby szyba była przezroczysta (lecz wykluczenie modelu z rzucających cienie nie wchodzi w grę, ponieważ całym modelem jest okno a nie szyba)? Najlepiej, żeby nie była to całkowita przezroczystość, tylko, żeby szyba zatrzymała kilkanaście procent. Pytanie przy okazji: Jak zrobić, żeby szyba w pewnym stopniu zachowywała się jak lusterko? (jeśli robi się to identycznie jak w lustrze tylko ustawia, żeby odbijała słabiej, to proszę powiedzieć, obejrzę tutka dot. lustra i jakoś sobie poradzę). Dzięki wielkie, pozdrawiam, Michał Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynol Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 Jaki renderer? Na początek najprościej będzie zdetachować (odłączyć) fragment będący szybą od reszty okna i nadać mu osobny materiał (unikniesz kłopotów z sub-materiałami). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mysz94 Posted February 26, 2011 Author Share Posted February 26, 2011 Dzięki za odp. Nie wiem jaki renderer, nie wiem co to jest i jak sie ustawia. Jak zdetac***ę (nie wiem jak to zrobić) to okno już nie będzie się zachowywało jak okno, tylko jak zwykły model chyba. W sumie to już sobie poradziłem z przezroczystością: po prostu światło ustawiłem na Ray Traced Shadows i działa (tak intuicyjnie mi sie udało to odkryć). W takim razie teraz proszę o wyjaśnienie co to ten renderer, jak się detac***e i jak zrobić te refleksy otoczenia na szybie. Wystarczą mi odsyłacze do tutoriali (po polsku lub angielsku), bo nie wiem jak szukac tutków dot. tego czego szukam. Dzięki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariushO Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 wpisujesz w google glass material i ci cos tam wyskoczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
MariushO Posted February 26, 2011 Share Posted February 26, 2011 renderer to silnik ktory tworzy ci ostateczny obrazek, a jak go ustawic to juz inna bajka z wieloma odcinkami. Poprostu poczytaj helpa. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
mysz94 Posted February 26, 2011 Author Share Posted February 26, 2011 Dzięki za pomoc! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts