zuzu10 Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Witam! Od niedawna zajmuję się grafika 3d, a jak sami wiecie nie jest ona łatwa przynajmniej na początku! Zacząłem robić tutorial całkiem sprawnie szło, ale nie mogę ruszyć dalej z powodu tekstur . Robię wizualizację domu mieszk., mam już przygotowana bryłę, kiedy próbuję nałożyć teksturę- efekt jest rozmyty, tak jak gdyby była nakładana na na większy obszar aniżeli wielkość poligonu. Tak na marginesie (Kiedy mam jakąś bryłę podst. np: kwadrat zaznaczam jedną ze ścian nakładam-tekstura wygląda ok- realistycznie widać fakturę- bajka). Myślałem, ze może mieć to coś wspólnego z rodzajem zaznaczenia poligonu w pewnym momencie była wokół niego tylko czerwona ramka więc zacząłem od nowa tutor. poligon jest podświetlony teraz na czerwono, ale efekt bez zmian rozmyty. Pomóżcie!!!!!!!!!!! Z góry dziękuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukasjogabonito Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Musisz zmapować to odpowiednio...mod. UVW map Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 No tak, ale mógłbyś podać mi więcej szczegółów. dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Jesli wiesz co to jest stos modyfikatorow, to tam z rozwijanej listy wybierasz modyfikator UVW Map, z obrazka widac ze to box, wiec tam zaznaczasz box i wciskasz pod spodem Fit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Do tego looknij do faq i zmień sobie rozmiar wyświetlanych tekstur w viewportach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 !!!!!!!! - adhd? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 Użyłem mod. tak jak napisałeś UVW map. ale teraz nakłada teksturę na cały obiekt( dom)! Jak nałożyć teks. tylko na wybrane poligony :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 ok. dzięki za wskazówki ...:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 !!!!!!!! - adhd? "Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości" Terry Pratchett Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 28 Luty 2011 Autor Share Napisano 28 Luty 2011 Kolega traitor, zachowuje się jakby rozum zjadł. Chyba nie pamięta już jak on sam zaczynałam, a wszystko jawiło się jako wielka zagadka. Na szczęście oprócz cyników są normalni ludzie dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 Kolega traitor, zachowuje się jakby rozum zjadł. Chyba nie pamięta już jak on sam zaczynałam, a wszystko jawiło się jako wielka zagadka. Na szczęście oprócz cyników są normalni ludzie dzięki za odpowiedź znaczy sie twierdzisz ze pisanie 8 wykrzyknikow w temacie to efekt tego ze zaczynasz? kurcze, co bedzie jak sie rozwiniesz... :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 28 Luty 2011 Share Napisano 28 Luty 2011 to będzie 80 wykrzykników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 Czy Wy nie macie naprawdę nic lepszego do roboty aniżeli bawienie się w psedo psychologów i powtarzanie jakich hasełek !!!!!!!! i jeszcze dwa!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 Hym... no moge jeszcze zwrocic uwage ze w powyzszym zdaniu pytającym powinny byc na koncu znaki zapytania, a nie wykrzykniki. No i widac ze zdobywasz doswiadczenie, juz 2 dodatkowe wykrzykniki, niezle :) A, i zeby odpowiedziec na twoje pytanie: kiedy renderuje scene to nie mam za wiele do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Traitor Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 (edytowane) zuzu10 rozpoczyna kariere niczym Kadafi;) PS. Poczytaj na temat Unwrap'a oraz o Netykiecie Edytowane 1 Marzec 2011 przez Traitor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 nie ma to jak konstruktywna pomoc niee... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MariushO Napisano 1 Marzec 2011 Share Napisano 1 Marzec 2011 zuzu10 zadawales podstawowe pytania, na ktore poczatkujacy zaczynajac prace z programem szuka odpowiedzi w helpie. Przynajmniej ciekawosc co mozesz zrobic w tym programie powinna cie zaprowadzic pod F1, do tego puszczasz fochy ze ktos ci nie pomaga, bo ma racje, nie wiem na co liczyles? Ze dodasz kilka wykrzyknikow to sie wszyscy rzuca do pomagania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zuzu10 Napisano 1 Marzec 2011 Autor Share Napisano 1 Marzec 2011 Widzę, że rozmowa wre , a ja tylko liczyłem na pomoc. Nie lubię zjadliwych komentarzy typu adhd lub w tym tonie. Nie liczyłem na wiele, znalazło się kilka życzliwych osób, które podały mi wskazówki dziękuję im bardzo. Przepraszam za zamieszanie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi