Napisano 28 Luty 201114 l Heloł. No dobrze, zadam trudne pytanie. To forum jest dla mnie naprawdę deską ostatniego ratunku, nigdzie indziej tyle wspaniałych ludzi nie potrafi tak szybko i tak sprawnie udzielić odpowiedzi, więc już na samym początku wypada mi podziękować. :P Dostałem ostatnio w łapki Vue 9 xStram x64. Okej. Walnąłem sobie jako hosta 3ds Max 2009 SP1 x64 razem z Vray 1.5 SP4a. I teraz (po uprzednim przeszukaniu plików pomocy i przesłuchaniu wujka Google, kiedy to zostały użyte metody i narzędzia o których nie chcę się publicznie wypowiadać ze względu na wątpliwą legalność tychże w Polsce) oraz wielu eksperymentach powstaje pytanie - jak tego w ogóle używać? Chciałem użyć Vue przede wszystkim do atmosphericsów, wspomóc jakość Vray Sun & Sky, ale pojawia się problem. Mianowicie, jak wygląda integracja tego cuda? Program ładuje się jako plugin, ładuję "atmosferę" (zwykle tą oznaczoną GI), konwersja światła na Vray Sun w porządku... i niebo albo ciemna (domyślny kolor BG) albo po prostu stary Vra Sky map. Cudownie. Czy ktokolwiek ma jakiś pomysł jak można by to wcielić w życie? Używam w tym momencie Daylight System z Vray Sun jako oświetleniem. Przepraszam za kolejny pytający post i pozdrawiam wszystkich. :)
Napisano 1 Marzec 201114 l Nie orientuje sie jak jest z vrayem, w mentalu wszystko dziala spiewajaca. Powinienes miec gdzies tam w opcjach w menu Vue 9 xstream ustawienie renderera. Powinno byc ,ze scene beda renderowaly ci 2 silniki, vue wszystkie swoje obiekty a vray maxowe. Z tego co mowisz to masz chyba ustawione zeby wszystko renderowal vray.
Napisano 1 Marzec 201114 l Autor Przede wszystkim - wyszło na skalę. Dobrze sobie ustawić w Maxie na metric (1u = 1m) a potem manualnie w Vue ustawić również na taką samą ilość, coś mu się widocznie myli i dziczeje. Problem widocznie rozwiązany, chociaż i tak ciężko z dokumentacją jak konkretnie ma się Vue z V-rayem. Pozdrawiam i dzięki!
Napisano 1 Marzec 201114 l No skala jest wazna a miales zaznaczone w preferencjach ustawianie skali na Automatic?
Napisano 1 Marzec 201114 l Autor Yup, automatic. Pomogła zmiana na 1 Max Unit = 1m, gdzie w scenie ustawione było tyle samo. Trochę mnie ten Vue rozczarował, lekko ślamazarny i okropnie pamięciożerny. :P
Napisano 1 Marzec 201114 l Pow ci ze pamieciozerny bo uruchomiles z maxa, wtedy rzeczywiscie jak malo ramu to troche slimazarny ale jako standalone przy moich 4G ramu chodzi nienajgorzej, ja pracuje na maxie 2011 i nie mialem problemow ze sklala, ale warto wiedziec, bo jak sie zdarzy to juz jedna podpowiedz bedzie.