Shine_lobo Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 Cześć. Pracuję z pakietem Adobe i tabletem. Zastanawiam się nad przesiadką na linuksa bo lubię nowości, i dużo dodatków/ ułatwień za darmo. Pozatym nie mam o linuksie pojęcia. Słyszałem, że kilka lat temu system został uczłowieczony i przypomina wyglądem windowsa. Czy ktoś może pracuje na linuchu i czy mógłby powiedzieć kilka słów na temat pracy z tym systemem w projektowaniu graficznym, z dostępnością sterowników, kompatybilności programów itp itd. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
olaf Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 komercyjna praca nie ma sensu. Nie ma tak dobrej kompatybilności z powszechnie używanymi programami choćby pakietem Adobe.
mirach Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 w teori sie da, photoshopa odpalisz na ubuntu bez wiekszych problemow, swego czasu bawilem sie w odpalanie Silo i po troche meczarni da sie to zrobic. Linux (zwlaszcza ubunciak) w ostatnich latach stal sie bardzo milym i przyjaznym system, niestety z jakiegos powodu (pomine teorie konspiracyjne zwiazane z microsoftem :) ) firmy graficzne olewają go uparcie. Jesli pojecia nie ma sz o linuxie i nie chce ci sie meczyc w jakies wine czy inne rzeczy, to narazie nie moge z czystym sumieniem polecic
matizlob Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 więcej czasu spędzisz na nauce Linuxa, niż na pracy ;)
Shine_lobo Napisano 4 Marzec 2011 Autor Napisano 4 Marzec 2011 Hahah .. eh.. no cóż, widocznie musimy sobie jeszcze poczekać na alternatywny open sourcowy system dla grafika. Trudno. Dzięki za opinie!
Kroopson Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 daruj sobie, jeśli już to macos. Nastawianie się na pracę z photoshopem i afterem pod linuxem to pomyłka.
wesol Napisano 4 Marzec 2011 Napisano 4 Marzec 2011 myślę ze da rade, ale musiałbyś zmieć programy tj. photoshopa na gimpa maxa, maye na blendera illustratora/corela na inkscape jeśli masz tablen wacoma to nie powinno być problemów ze sterownikami. ale czy ułatwi ci to coś? wątpię..
SHOX Napisano 17 Marzec 2011 Napisano 17 Marzec 2011 Pracowałem pół roku na linuxie, wróciłem na XP, dlaczego? głównie dlatego, że na Linuxie nie da się tworzyć muzyki, ale ty pytasz o grafikę, na linuxie jest inkscape i gimp, obydwoma programami można wiele zdziałać, ale jednak lepiej zapłacić i mieć Windowsa, adobe'a i corela.
Rekomendowane odpowiedzi