Napisano 4 Marzec 201114 l Cześć. Pracuję z pakietem Adobe i tabletem. Zastanawiam się nad przesiadką na linuksa bo lubię nowości, i dużo dodatków/ ułatwień za darmo. Pozatym nie mam o linuksie pojęcia. Słyszałem, że kilka lat temu system został uczłowieczony i przypomina wyglądem windowsa. Czy ktoś może pracuje na linuchu i czy mógłby powiedzieć kilka słów na temat pracy z tym systemem w projektowaniu graficznym, z dostępnością sterowników, kompatybilności programów itp itd. Będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam.
Napisano 4 Marzec 201114 l komercyjna praca nie ma sensu. Nie ma tak dobrej kompatybilności z powszechnie używanymi programami choćby pakietem Adobe.
Napisano 4 Marzec 201114 l w teori sie da, photoshopa odpalisz na ubuntu bez wiekszych problemow, swego czasu bawilem sie w odpalanie Silo i po troche meczarni da sie to zrobic. Linux (zwlaszcza ubunciak) w ostatnich latach stal sie bardzo milym i przyjaznym system, niestety z jakiegos powodu (pomine teorie konspiracyjne zwiazane z microsoftem :) ) firmy graficzne olewają go uparcie. Jesli pojecia nie ma sz o linuxie i nie chce ci sie meczyc w jakies wine czy inne rzeczy, to narazie nie moge z czystym sumieniem polecic
Napisano 4 Marzec 201114 l Autor Hahah .. eh.. no cóż, widocznie musimy sobie jeszcze poczekać na alternatywny open sourcowy system dla grafika. Trudno. Dzięki za opinie!
Napisano 4 Marzec 201114 l daruj sobie, jeśli już to macos. Nastawianie się na pracę z photoshopem i afterem pod linuxem to pomyłka.
Napisano 4 Marzec 201114 l myślę ze da rade, ale musiałbyś zmieć programy tj. photoshopa na gimpa maxa, maye na blendera illustratora/corela na inkscape jeśli masz tablen wacoma to nie powinno być problemów ze sterownikami. ale czy ułatwi ci to coś? wątpię..
Napisano 17 Marzec 201113 l Pracowałem pół roku na linuxie, wróciłem na XP, dlaczego? głównie dlatego, że na Linuxie nie da się tworzyć muzyki, ale ty pytasz o grafikę, na linuxie jest inkscape i gimp, obydwoma programami można wiele zdziałać, ale jednak lepiej zapłacić i mieć Windowsa, adobe'a i corela.