kentauro Napisano 6 Marzec 2011 Share Napisano 6 Marzec 2011 Witam, mam problem z wyświetlaniem w czasie rzeczywistym. Pracuję na maxie 9. Zrobiłem bardzo szczegółowy model w zbrushu. Ładuję mapę normal w maxie i przy renderowaniu wszystko jest w porządku. Ale chodzi mi o to żeby wyświetlić model w czasie rzeczywistym ze wszystkimi szczegółami co zrobiłem w zbushu. I mam problem bo w oknie material editor nie ma opcji "hardware display with maps", Jest tylko "Show map in Viewport". A widziałem na różnych tutorialach że przy tym przycisku "Show map in Viewport" jest taka mała strzałeczka i jak się kliknie na to to można wybrać "Show map in Viewport" i "hardware display with maps" czy coś takiego. I w ogóle nigdzie nie mogę znaleźć tej opcji . Czy ktoś wie gdzie to znajdę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 7 Marzec 2011 Share Napisano 7 Marzec 2011 Bo to się nie klika w małą strzałeczkę, tylko się przytrzymuje "show map in viewport". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kentauro Napisano 8 Marzec 2011 Autor Share Napisano 8 Marzec 2011 nie ma w ogóle tej strzałeczki, o to mi chodzi. Poza tym jak przytrzymuję to nic się nie dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 To może masz wyłączone wyświetlanie hardwarowe? Customize->preferences->Viewports->Choose driver->Revert from->Direct3d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kentauro Napisano 8 Marzec 2011 Autor Share Napisano 8 Marzec 2011 właśnie że mam włączone direct3d, mam karte graf. geforce 7900 GS. O co tu chodzi? Wie ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Levus Napisano 8 Marzec 2011 Share Napisano 8 Marzec 2011 Używasz materiału standard? Z wpiętym normalem jako normal bump w slocie bump? Czy używasz jakiegoś nietypowego shadera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kentauro Napisano 8 Marzec 2011 Autor Share Napisano 8 Marzec 2011 (edytowane) coś udało mi się zrobić. kliknąłem w oknie material editor na DX Display of Standard Material w zakładce DirextX Manager i pojawiła mi się różowo biała kostka zamiast niebiesko białej, kliknąłem na nią i model stał się zupełnie czarny. Dlaczego jest czarny jak to zmienić? Robię dokładnie jak napisałeś, mam standard materiał z wpiętym normalem jako... . 3ds maxa mam świeżo zainstalowanego, bez żadnych dodatków. Czy ktoś wie co zrobić żeby wyświetlać tą mapę normal w czasie rzeczywistym? Edytowane 8 Marzec 2011 przez kentauro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi