Jump to content

3ds max - kilka pytań

SabaruPL

Recommended Posts

1. Na moim modelu potrzebuje połączyć dwie linie ze sobą, jedną krótszą drugą dłuższą. Jak to zrobić?

2. Zaczynając rysować linie co trzeba ustawić w 3ds max żeby ona była przyłączona idealnie do końca drugiej linii?

3. Narysowałem sobie pewien nie równomierny model za pomocą funkcji linii, następnie dodałem do niego kilka vertekstów i co trzeba w maxie ustawić żeby te verteksy były idealnie równe na przeciwko siebie.

4. Dodając ręcznie werteksy co trzeba w maxie ustawić żeby one pod czasz ręcznego ustawiania zawsze było na linii?

• Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Wymodelowałem sobie taki domek jak na obrazku po niżej i chce przyłączyć tą krótszą linie(1) do tej dłuższej(2). Chce w ten sposób uzyskać drzwi. Próbowałem to ręcznie łączyć ale nie wiem jak bym się wysilał to i tak ta linia nie chce się idealnie przyczepić tej drugiej. To ktoś wie chociaż jak to poprawnie zrobić?

fdsfdfd.jpg

Hmm sabaruPL troszke narobiles balaganu z tymi liniami, to o co tobie chodzi to krawedzie czyli Edge a polaczysz je zaznaczajac je obydwie i wciskajac Connect w opcjach editable poly. Potem przesuniesz wertexy, zeby uformowc drzwi i gotowe

Kubajaniak -> Jak sam pewnie wiesz 3ds Max nie występuje w Polskiej odmianie językowej. A ja już się dość nasłuchałem translacji z których wynikło mnóstwo nieporozumień. Nawet w tym wątku autor pozornie mówił o splajnach a wyszło że chodzi o Edge :D

Tak to jest jak jest się początkującym i jeszcze z marną pamięcią do nazw to wychodzą różne czasem niestworzone rzeczy.

Czy ktoś może wie czy da się sprawdzić czy wertexy są ze sobą połączone, jeżeli tak to jak?

Zaznacz vertex(y) i zobacz po prawej stronie. Gdzieś tam jest napisane. Jak jest jeden vertex, to będzie napisany jego numer, a jak więcej, to będzie napisane ile ich jest, albo po prostu złap vertex i go przeciągnij, jak pod spodem będzie drugi, to znaczy, że nie były połączone.

• Create New...

Important Information

We are using cookies. Read about our Privacy Policy