choobek Posted April 5, 2011 Share Posted April 5, 2011 Zrobiłem sobie taką scenę: Między belkami na ścianach bocznych są małe szczeliny. Chcę by spomiędzy szczelin wydostawało się światło, najlepiej snopy światła. Czytałem o Volume Light oraz tutki Jeffa Pattona o Parti Volume Shader, testowałem i nie mogę dojść do zadowalających efektów. Pierwsze pytanie, czym najlepiej oświetlać spod spodu te belki? Probowałem kilku sposobów, najlepsze rezultaty dawały światła o kształcie Line (fotometryczne oczywiście) umieszczone między belkami ale i tak zawsze widać tylko snopy światła na suficie i podłodze a sama belka podświetlona nie jest nic. Parti Volume Shader zapowiadał się obiecująco ale nie potrafię go uruchomić dla innego światła niż Target Light, a jak próbuje skierować ten Target Light na belki od zewnątrz to dostaję cały szary/biały/czarny(w zależności od ustawień shadera) obrazek. Jak Wy byście do tego podeszli? Może kwestia materiału drewna? Może powinien być tak jak ludzka skóra SSS? Chyba przesada ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Levus Posted April 22, 2011 Share Posted April 22, 2011 Musisz mieć dziury między deskami, za nimi światło z cieniami bodaj typu shadow map i renderuj to scanlinem a nie mentalem. Volumetryki renderuje sie osobno, czyli np lecisz ze sceną w mentalu, a z volumetrykami w scanline, poczytaj o compositingu, składaniu wielu render passów. Volumetryk zrenderuje sie w scanline jako pass atmosphere w zakladce render elements. Lub nawet jako zwykly render, pod warunkiem ze geometria levelu ma czarny material, wowczas widac sam snop swiatla. Pozniej taki pass nakladasz na render calosci, np w fotoszopie albo w afterku w odpowiednim trybie mieszania wartsw. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts