zuzu-87 Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 hej, mam problem,gdy dolaczam linie do splinu a potem convertuje do edtitable mesh tej lini juz nie mam-tylko vertexy. czy istnieje jakis sposob zeby dolaczyc linie do splinu tak zeby stanowila nierozerwalna calosc ze splinem? z gory dzieki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tores Posted April 12, 2011 Share Posted April 12, 2011 Jeżeli zamieniasz spline na siatkę to musisz mieć zamknięty obszar aby utworzyły powierzchnię. W przeciwnym przypadku masz tylko vertexy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzu-87 Posted April 13, 2011 Author Share Posted April 13, 2011 w takim razie da sie jakos dolczyc linie do zamknietego splinu tak zeby spilie z linia tworzyly razem obiekt zamkniety????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zajcev Posted April 13, 2011 Share Posted April 13, 2011 Dołączając linię do zamkniętego spline musisz użyć albo opcji trim w splinach po połączeniu i przyciąć wobec siebie obiekty, albo masz też opcję boolean w splineach i osiągniesz podobny efekt. Na koniec zaznacz punkty, które powstały w przecięciu starego i nowego kształtu i zespawaj punkty a powinien Ci się utworzyć zamknięty obiekt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzu-87 Posted April 14, 2011 Author Share Posted April 14, 2011 ok, zrobilam tak jak napisales i mam zamkniety obiekt. Jednak gdy konwertuje go do editable mesh to linie znikaja.....sa tylko punkty.....A ja daze do tego zeby caly obiekt byl edytowalny w meshu,ze wszystkimi krawedzimi...i nie moge do tego dojsc :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
bombelek Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 jeśli jest to jakiś płaski kształt to walnij na to modyfikator extrude a potem prze konwertuj na mesha albo edit poly i usuń zbędną wyciągniętą część powstałego obiektu (u mnie to chyba czasem działało gdy nie mogłem prze konwertować linii na obiekt ;). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wray Posted April 14, 2011 Share Posted April 14, 2011 Weld, Weld, Weld… podobnie jak w Editable poly. Zaznaczasz dwa wierzchołki na krańcach linii, określasz zakres w polu obok i klikasz Weld. Istnieją pewne ograniczenia, co do łączenia. Informacje na ten temat znajdują się w Helpie (F1). Link to comment Share on other sites More sharing options...
zuzu-87 Posted April 18, 2011 Author Share Posted April 18, 2011 ok,udalo sie, dzieki wielkie ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts