Jump to content

Zniknięta siatka i problem przy nakłądaniu tesktur.

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam dwa problemy. Podczas modelowania musiałem coś przez przypadek kliknąć i zepsuły mi się dwie rzeczy.

Rzecz 1: Zniknęła mi ta małą siatka kwadratowa która jest podczas modelowania. Ciężko mi bez niej się połapać w przestrzeni :P

Rzecz 2: Zawsze nakładałem sobie tekstury zmniejszając okienko 3ds'a i przeciągając obrazek z pulpitu na dany obiekt. Lecz gdy dziś tak zrobiłem to nic się nie stało. Zapewne coś znów zepsułem ^^ Jak mogę to naprawić ?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

• Replies 4
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Posted

Dzięki. Mam 3ds maxa 2011. Prawdopodobnie zepsułem to w tym samym momencie co siatkę ;p

Edit: Przypomniało mi się jeszcze że zepsułem sobie podgląd obiektów modelowanych. Jak mam maxa podzielonego na widok rzeczywisty i widok siatki z góry, z boku, i z tyłu. To ja zepsułem w ten sposób że gdy modelują powiedzmy na siatce z góry to nie mam podglądu w czasie rzeczywistym na to co robię w widoku rzeczywistym :P A miałem xD Bardzo bym też prosił o radę jak to naprawić.

Posted (edited)

Dzięki wielkie, to pozostaje mi jedynie sprawa teksturowania ;)

Po zrestartowaniu programu nakładanie tekstur znów działa jednakże "D" nic nie pomogło. W sumie mogę się z tym pogodzić ponieważ tak jest tylko w projekcie nad który aktualnie pracuję, ale z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć :P

Ale za to mam problem z oteksturowaniem "Line" któremu nadałem funkcję "Shell". Gdy nakładam na to teskturę to skrzydło (gdyż jest to skrzydło) jedynie przybiera jednolity kolor który przeważa w teksturze. Czyli nie ma na skrzydle odpowiedniego obrazka tylko jest główny kolor z tego obrazka. Dodam że gdzie indziej wszystko normalnie się nakłada.

Edited by Zernat