Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam pytanie odnośnie systemu w wersji 64 bitowej, bo mam w wersji 32 i niestety nie wykrywa mi 4GB RAMu, a jedynie 3,25, więc chcę zmienić windows 7 ultimate 32 na 64 i mam pytanie: Czy nie będę musiał robić formatu oraz czy moje zapisane modele 3d i toole z ZBrusha będzie można załadować z wersji 64 skoro pliki te były zapisane w 32

Edytowane przez Tomasz199

• Odpowiedzi 6
  • Wyświetleń 5,5k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

info z msdn.microsoft.com:

Limit on X64:

Windows 7 Starter - 2 GB

Windows 7 Home Basic - 8 GB

Windows 7 Home Premium - 16 GB

Windows 7 Professional - 192 GB

Windows 7 Enterprise - 192 GB

Windows 7 Ultimate - 192 GB

Limit on X86 (32bit):

Windows 7 Starter - 2 GB

Windows 7 Home Basic - 4 GB

Windows 7 Home Premium - 4 GB

Windows 7 Professional - 4 GB

Windows 7 Enterprise - 4 GB

Windows 7 Ultimate - 4 GB

Napisano

Format radziłbym zrobić bo będzie burdello milittare na dysku.

Co do plików to nie ma znaczenia że były zapisane w systemie 32 bitowym - tutaj nic się nie zmienia, o ile wersja softu którą zainstalujesz będzie te pliki obsługiwać (nie widziałem jeszcze niczego co by nie było w ten sposób obsługiwane). Zmieni się jedynie to że możesz uruchamiać aplikacje 64 bitowe. Zapewne bez problemu ruszą Ci też wszystkie 32 bitowe w wersjach które używałeś. Ja jak dotąd znalazłem tylko jeden program którego nie udało mi się odpalić na 64 bitach, ale to był firewall leciwy i w sumie znalazłem lepszy zamiennik. Tak że bez obaw - przesiadka jest bezproblemowa.

Napisano
  • Autor

OK jeszcze jedno pytanie mnie nurtuje, bo jak kiedyś tam zmieniałem system z visty na win 7 to na partycji C był format automatyczny, a na partycji D miałem zainstalowane wszelkie programy itp., które zostały tak jak były, jednak nie działały, bo rejestr był nowy. Tak więc czy gdybym najpierw skopiował rejestr i potem po zmianie systemu wkleił go w miejsce tego nowego to czy wszystkie programy które zostały na dysku D by działały bez problemu?? Czy da sie tak zrobić??

Napisano

Nie wiem czy da się tak zrobić, ale jeżeli tak zrobisz to będziesz miał syf. Cały syf z x32 przejdzie na nowy system. Nie lepiej zainstalować na nowo system, zainstalować wszystko co się ma do zainstalowania i zrobić obraz partycji?

Napisałeś ze masz 4GB ramu i Windows 7 ultimate x32. Ultimate x32 widzi 4GB ramu wiec nie wiem czemu Tobie pokazuje 3,25.

Napisano
  • Autor

Nie bardzo wiem co masz na myśli mówiąc "obraz partycji" nigdy takiego czegoś nie robiłem. I także nie mam pojęcia dlaczego mi wykrywa tylko 3,25 GB RAMu, ale podejrzewam że to przez system