Napisano 25 Kwiecień 201114 l Witam mam problem od dawna ale wreszcie postanowiłem się zapytać forumowej braci . Mianowicie chciałbym uzyskać Antyaliasing w viewporcie, niby banał, włączam go w Configure driver i wyskakuje komunikat, że zmiany zostaną wprowadzone po restarcie maxa. I tu problem bo po restarcie maxa zawsze się resetują ustawienia, również te dotyczące jakości wyświetlanych tekstur w viewporcie i co za tym idzie AA również jest wyłączone. WTF? miałem tak w 2009 od dłuższego czasu pracuje w 2010 i dalej to samo. Czy te ustawienia się jakoś zapisuje? tak by były jako domyślne po każdym odpaleniu maxa? Z góry dzięki z pomoc :)
Napisano 25 Kwiecień 201114 l Siemasz! Wiesz co, u mnie występowały podobne problemy (niezapisywanie ustawień), nie tyle z Maxem, ale sterownikami do Wacoma i z pluginem IVY. Problem okazał się dość prosty. Ścieżka do pliczku z ustawieniami zawierała w sobie gdzieś wyraz z polskimi znakami. I np. ścieżka: C:\Documents and Settings\Miły\Moje dokumenty\Wacom (przykład:)) nie była obsługiwana. Akurat ustawienia Maxa 9 są zapisywane w głównym folderze, ale nie wiem jak to wygląda z wersjami wyższymi niż dziewiąta.
Napisano 25 Kwiecień 201114 l Miłosz3ds, nie jestem pewien ale wydaje mi się, że to o czym piszesz występuje tylko w obcojęzycznych wersjach Windowsa
Napisano 25 Kwiecień 201114 l Autor Dzięki Miłosz za odpowiedź :) Niestety to nie to. Czekam dalej na jakieś pomysły
Napisano 25 Kwiecień 201114 l U mnie też ten błąd z niezapisywaniem był, zwykle po 10 -15 restartach znikał :D Poprostu coś chwile pomodelowałem poobracałem, zapisałem scenę, otworzyłem jeszcze raz i z łaską zapisał.
Napisano 26 Kwiecień 201114 l Autor Udało mi się znaleźć lekarstwo na to :) Może się przyda komuś . Wbijamy w folder autodesk->3ds Max 20xx-> zmieniamy zawartość pliku d3dgfx.ini na [settings] TriangleEdges=0 CachedD3DXMeshes=1 TriStrips=0 WireStrips=1 WireFaces=1 ExposeRedraw=1 MaxWinExposeRedraw=0 WinExposeRedraw=0 DualPlanes=0 IncrUpdate=1 AALines=1 AAQuality=8 BkgSize=1024 BkgMatch=1 TexSize=1024 TexMatch=1 TexLookup=3 MipMapLookup=2 I można się cieszyć AA oraz texturami w dobrej jakości :)